«Όλα καλά, αξιότιμοι κύριοι»: Νέα ποιητική συλλογή της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού

Μετά τα Ποιήματα προσωρινότητας η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, στη νέα της ποιητική συλλογή ανασυγκροτεί τα όρια της μικρής ιστορίας του παρόντος, μέρος της μεγά-λης ανακυκλούμενης ιστορίας των ανθρώπων:  η κρίση, η φτώχεια, οι αναμονές, οι ματαιώσεις, η ασθένεια της απάθειας, οι φόβοι και η δειλία, η μετανάστευση, οι εσωτερικοί μονόλογοι με τον εαυτό, με τα πράγματα, η φιλοσοφική θεώρηση της ύπαρξης,  το «θέατρο» που παίζεται συνεχώς ερήμην των πρωταγωνιστών του. Ο άνθρωπος και πάλι ο άνθρωπος…

Με λυρικές καταδύσεις στον χρόνο πριν, στους χρόνους μετά, η ποιήτρια ανασκά-πτει τν τραγωδία του παρόντος, υπονομεύει την ψευδαίσθηση των ανθρώπων πως «όλα καλά» και με λεπταίσθητη ειρωνεία αλλά και ένταση ψυχική και τρυφερή εν-συναίσθηση κατοπτρίζει την ανημπόρια, την αγωνία και την προσμονή του ανθρώ-που στην πικρή συνάντηση με τον εαυτό του, με την πραγματικότητα. Στοχάζεται τολμηρά πάνω στα όρια του ήθους-των ανθρώπων, της ιστορίας.

«Όλα καλά, αξιότιμοι κύριοι», όπου τίποτα δεν είναι καλά και άφαντοι οι αξιότιμοι κύριοι.

Όμως…

Να, έρχεται, φτάνει…

Κάθε γενιά τον όρκο της

λάμνει σε νερά θολά και

πράσινα και καρτερεί

τη νιότη τους… Να, έρχεται, φτάνει…

……………………………………………………………

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ!

 

Το τέλος της διαδρομής

Έρχεται κάποτε ο καιρός
καλός καιρός αν είναι κατά
φύσιν και τα τοπία ντύνονται
όλα στα λευκά κόμη λευκή
απαστράπτουσας αθωότητας δέρμα
πάλλευκα όνειρα στη λευκότητα
μέσα κατοίκησης και το χιόνι
λευκής ταπεινότητας οίηση – νεότης
μακρινή μετάνοιας αναπόληση
δύση λευκή παγετώνες λευκής
ιθαγένειας σε κατάλευκο μάρμαρο
Η δημογραφία της ύπαρξης
πάει κι έρχεται με χρόνους
με καιρούς πάει κι έρχεται πάλι
Η ΖΩΗ..

 

ISBN: 978-960-591-058-7 |  16*23,5  εκ. | 74 ΣΕΛΙΔΕΣ | 10,00€

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου, το 1993, έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας.  Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου.  Σημαντι-κή είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον τύπο.

Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστη-μονικών εταιριών και φορέων (Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, Ελληνικής Λαογραικής Εταιρείας, Ελληνικής Παιδαγωγικής Εταιρείας, Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας). Με την ποίηση ασχολείται από τη δεκαετία του 1980. Η παρούσα έκδοση είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή.