Ένα τεράστιο κινούμενο γλυπτό με το κεφάλι του Κάφκα

Ζυγίζει 45 τόνους και περιστρέφεται με τη βοήθεια 42 μηχανοκίνητων μεταλλικών στρωμάτων. Ο λόγος για την προτομή του Φραντς Κάφκα που ατενίζει την Πράγα.

Είναι μια προτομή ύψους 11 μέτρων, ζυγίζει 45 τόνους και περιστρέφεται με τη βοήθεια 42 μηχανοκίνητων μεταλλικών στρωμάτων, τα οποία κινούμενα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αναδιατάσσονται και «μεταμορφώνουν» το πρόσωπο του συγγραφέα.

Ο λόγος για τον Φρανκ Κάφκα, μια από τις εμβληματικότερες πνευματικές μορφές του  20ου αιώνα που έγινε γλυπτό και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης της Πράγας.

Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τον Τσέχο καλλιτέχνη Νταβίντ Τσέρνι, και οι «αναγνώσεις» του ποικίλουν. «Η πελώρια καθρέπτινη – και καθρεπτιζόμενη – προτομή αποκαλύπτει, με ευφυΐα, τη βασανιζόμενη προσωπικότητα του Κάφκα και την αδυσώπητη αυτο-αμφισβήτησή του» έγραψε στο «This Is Colossal» ο Κρίστοφερ Τζόμπσον. Στο «Business Insider», ο Τζέικομπ Σάμσιαν το ερμηνεύει ως κάτι «που αποσπά την προσοχή των ανθρώπων από την αναστάτωση του πάρε-δώσε με υπαλλήλους του Δημοσίου» (ο Κάφκα έγραψε, μεταξύ άλλων την περίφημη «Δίκη»).

Πηγή