Ο σεφ που σερβίρει χαρά

Ο μάγειρας του Τζάνειου δεν πιστεύει στον όρο νοσοκομειακό φαγητό: δίνει χαρά στους ασθενείς του και φτιάχνει πίτσες στα πιτσιρίκια.

Μετά από ένα πορτρέτο του στην Καθημερινή, έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα των ημερών. Η ιστορία λέει ότι ο Ιάκωβος Απέργης, αρχιμάγειρας του Τζανείου στον Πειραιά, πριν λίγο καιρό πήγε στο νοσοκομείο μαζί με δυο ταψιά πίτσα που έφτιαξε στο σπίτι του. Την έδωσε στα παιδάκια της παιδοψυχιατρικής κλινικής, με το σκεπτικό πως αφού μπορούν να φάνε τα πάντα, τότε γιατί να μη φάνε κάτι που το κάνουν κέφι;

Ο μάγειρας αυτός δεν πιστεύει προφανώς στην ιδρυματοποίηση. Ή στον όρο «νοσοκομειακό φαγητό». Εφόσον δεν είναι ανάγκη να τρώνε όλοι ανάλατα ή άνοστα για λόγους υγείας δεν φτιάχνει μόνο ένα φαγητό στο Τζάνειο, αλλά δύο. Όταν άνοιξε θέση μάγειρα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θυμήθηκε την μητέρα του, που κάποτε νοσηλευόταν εκεί και είχε παράπονο για το φαγητό. Και κάπως έτσι βρέθηκε στη θέση αυτή σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε.

Τα φαγητά του γίνονται εφευρετικά προκειμένου να τρώνε τα πιτσιρίκια ωφέλιμα φαγητά που δεν τους αρέσουν ενώ προσπαθεί να πασπαλίζει τα φαγητά του με ευχαρίστηση. Ετοιμάζει και υπόμνημα προς το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξαπλωθούν νέες ιδέες και ενημέρωση στις κουζίνες των νοσοκομείων.

Και κάπως έτσι φανταζόμαστε πως μπορεί να γίνει καλύτερος ο κόσμος: κάνοντας κάτι φωτεινό, που δίνει ευχαρίστηση, δύναμη ή παρηγοριά στους άλλους κάθε μέρα.

Γράφει η Πέρσα Νικηφόρου, Πηγή