Φασιανός στην πινακοθήκη

Στην νέα Δημοτική Πινακοθήκη του Μεταξουργείου, με ελεύθερη είσοδο 

Ο Έλληνας εικαστικός Αλέκος Φασιανός, διαμόρφωσε το χαρακτηριστικό του ύφος του στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τρία βασικά θέματα έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του: ο άνθρωπος, η φύση και το περιβάλλον. Ο ελληνικός πολιτισμός, οι γραφικές τέχνες, η χαρακτική επηρέασαν το ζωγραφικό του έργο.

Η έκθεση «91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού» είναι γεμάτη με σπάνια, χειροποίητα βιβλία μιας μεγάλης γκάμας κειμένων από την αρχαιότητα έως σύγχρονους – Θεόκριτος, Αριστοφάνης, Αλκαίος, Καβάφης, Παλαμάς Μάνος Ελευθερίου – εικονογραφημένα από τον Αλέκο Φασιανό από το 1973 έως το 2013.

Τα 395 έργα τέχνης του Φασιανού, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη και πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά, χαρτοκολητικές ή διατρητογραφίες επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές.

Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (από τη Σαπφώ μέχρι τον Αριστοφάνη και τον Όμηρος, από τη νεοελληνική ποίηση του Καβάφη, Παλαμά κ.ά,  και των συγγραφέων Κώστα Ταχτσή και Ελένης Βακαλό. Επίσης περιλαμβάνονται ποιήματα Γάλλων ποιητών όπως των Louis Aragon, Pierre André Benoit και Jean Cocteau.

Η έκθεση συμπληρώνεται και με εικονογραφημένα βιβλία-λευκώματα του Αλέκου Φασιανού, όπως τα Murmures / Ψίθυροι, Αρχαίοι πολεμιστές, Ρεμπέτικα, Γλαφυρά, Οι Νικητές κ.ά.. Τα βιβλία αυτά έχουν κυρίως τυπωθεί σε Ελλάδα και Γαλλία και μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι εκδόσεις Fata Morgana και Μιμνέρμος.

Info: 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού,  έως 8 Ιανουαρίου, Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή.

Πηγή