9 τρικ για να θυμάστε όλα όσα διαβάζετε

Στο Quora, ένα site που δίνει τις καλύτερες απαντήσεις για όποια ερώτηση έχετε, ένας απηυδισμένος μαθητής έγραψε την εξής ερώτηση: «Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομνημονεύουμε ή να θυμόμαστε αυτά που μελετάμε/διαβάζουμε;»

Εκατοντάδες άνθρωποι συνεισέφεραν με τις απαντήσεις τους βασισμένοι στην προσωπική τους εμπειρία και έρευνα. Το Business Insider συγκέντρωσε τις καλύτερες συμβουλές από το Quora και ειδικούς για το πως να συγκρατούμε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που καταβροχθίζουμε καθημερινά -είτε αυτό είναι επιστήμη, σημειώσεις, λογοτεχνία ή άρθρα ειδήσεων.

Παρακάτω θα δείτε 9 από τις πιο πρακτικές τεχνικές:

1. Γρήγορη ανάγνωση του κειμένου πρώτα

Ένα άρθρο του Bill Klemm, καθηγητή νευροεπιστήμης, υπογραμμίζει την γρήγορη ανάγνωση ως μία στρατηγική-κλειδί για να θυμόμαστε πληροφορίες. Η ιδέα εδώ δεν είναι να γλιτώσεις από την διαδικασία διαβάσματος. Αντιθέτως, θα θέλεις να διαβάσεις γρήγορα το κείμενο για να εντοπίσεις τα σημαντικά θέματα και τις λέξεις-κλειδιά από πριν, ώστε να ξέρεις τι περιμένεις όταν όντως μελετάς το υλικό. Το να έχεις εξοικειωθεί με το γενικό θέμα, σημειώνει ο Klemm, βοηθάει στο να θυμάσαι τα συγκεκριμένα θέματα.

2. Σημειώσεις στην σελίδα

«Ποτέ μην διαβάζεις χωρίς μολύβι», δήλωσε ένας χρήστης του Quora. «Υπογράμμισε τις προτάσεις που βρίσκεις περίπλοκες, ενδιαφέρουσες ή σημαντικές. Τράβηξε γραμμές στο πλάι σημαντικών παραγράφων. Σχεδίασε διαγράμματα για να δεις την δομή των βασικών ιδεών.»

3. Κάνε στον εαυτό σου ερωτήσεις για το υλικό

Ο Ingrid Spielman προτείνει διάδραση με το κείμενο, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου καθώς προχωράς. Αν διαβάζεις σημειώσεις, τότε η ερώτηση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το «Ποιά είναι η κύρια ιδέα σε αυτό το σημείο;»

4. Αποτύπωσε, συσχέτισε, επανέλαβε

Η μνήμη είναι μια διαδικασία που μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η «αποτύπωση». Μπορείς να αυξήσεις την δύναμη με την οποία αποτυπώνεται κάτι στο μυαλό σου με το να φαντάζεσαι την κατάσταση ή να οραματίζεσαι τον εαυτό σου να συμμετέχει στο παράδειγμα που περιγράφεται.

Το δεύτερο μέρος είναι η συσχέτιση, ή το να συνδέεις το υλικό με κάτι που ήδη γνωρίζεις. Για παράδειγμα, ίσως ένα όνομα από τους χαρακτήρες ακούγεται όπως το όνομα ενός φίλου σου.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος είναι η επανάληψη. Όσο περισσότερο διαβάζεις ένα υλικό, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η μνήμη σου. Αν δεν θέλεις να ξαναδιαβάσεις ολόκληρο ένα βιβλίο, τότε προσπάθησε να υπογραμμίσεις κάποια κομμάτια του κειμένου στα οποία μπορείς να ανατρέξεις.

5. Μίλησε για τις πληροφορίες σε άλλους

Σε ένα TED Talk, ο ψυχολόγος Peter Doolitle αναφέρει ότι αν θέλεις να θυμάσαι αυτά που βιώνεις, είναι σημαντικό να κάνεις κάτι με την πληροφορία. Δύο χρήστες του Quora έγραψαν ότι το να μιλάς για αυτό που έχεις μάθει είναι μια χρήσιμη τεχνική για να επεξεργάζεσαι νέο υλικό. Προσπάθησε να εξηγήσεις σε άλλους αυτό που πιστεύεις ότι έμαθες. Επίσης, αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να το εξηγήσεις, μπορεί να θες να ανατρέξεις και να το ξαναδιαβάσεις.

6. Διάβασε φωναχτά

Η ψυχολόγος Art Markman, γράφει στο Psychology Today ότι η πρακτική του να διαβάζεις φωναχτά δουλεύει καλύτερα όταν υπάρχουν μερικά σημαντικά σημεία τα οποία πρέπει να θυμάσαι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προτάσεις που διαβάζεις φωναχτά ή και ψιθυριστά έχουν ένα ξεχωριστό γνώρισμα. Θυμάσαι ότι τις αναπαρήγαγες και ότι τις άκουσες κι έτσι η μνήμη σου διαφέρει από την μνήμη των λέξεων που διάβασες από μέσα σου.

7. Διάβασε σε χαρτί

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι βολικά όταν θέλεις να έχεις στην διάθεσή σου έναν τόνο από αυτά στις διακοπές και να τα κατεβάζεις ανά πάσα στιγμή. Αλλά έρευνες κρίνουν ότι μπορεί επίσης να μειώνουν την δύναμη της μνήμης σου. Μια μελέτη διαπίστωσε πως όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ίδια σύντομη ιστορία σε χαρτί και σε e-book, αυτοί που διάβασαν το χαρτί ήταν σε θέση να θυμηθούν καλύτερα την χρονολογία της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή η στοίβα των σελίδων στα χέρια σου δημιουργεί μια αίσθηση προόδου, την οποία δεν παίρνεις από οποιοδήποτε e-book, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Anne Mangen στη Guardian.

8. Μάθε ακανόνιστα

Ο καθηγητής πληροφορικής Ben Y. Zhao συστήνει να μην σπαταλάμε χρόνο να απομνημονεύουμε τα πάντα στην σελίδα. Αντιθέτως, όπως γράφει, πρέπει να μαθαίνουμε ακανόνιστα.

«Αυτό που εννοώ είναι να μην προσπαθείτε να θυμάστε όλα το ίδιο. Απεναντίας, συγκεντρωθείτε σε βασικά θέματα που κρύβουν τα άλλα. Αν αφιερώσετε τον χρόνο σας στο να μάθετε τα πιο ουσιαστικά κομμάτια, τότε θα είστε σε θέση να θυμηθείτε κι άλλα σημεία που σχετίζονται με τα προηγούμενα.»

9. Χρησιμοποίησε το σύστημα Cornell

Σύμφωνα με τον Say Keng Lee, η τεχνική Cornell για σημειώσεις είναι ανώτερο σύστημα από την συμβατική μέθοδο της υπογράμμισης. Μπορεί να χωριστεί σε 5 στάδια:

  • Κράτα σημειώσεις για αυτά που διαβάζεις
  • Βρες ερωτήσεις που βασίζονται στις σημειώσεις
  • Προσπάθησε να απαντήσεις στις ερωτήσεις
  • Σκέψου βαθύτερα για το υλικό
  • Αφιέρωσε τουλάχιστον 10 λεπτά την εβδομάδα στις σημειώσεις σου.

Πηγή