«Μαραθώνιος μιας ημιτελούς Άνοιξης-Γρηγόρης Λαμπράκης» από την Κινηματογραφική Λέσχη «Ορφεύς»

Δελτίο Τύπου

Η Κινηματογραφική Λέσχη του Ορφέα σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Μαραθώνιος μιας ημιτελούς Άνοιξης-Γρηγόρης Λαμπράκης» που θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη, με τον οποίο θα ακολουθήσει διάλογος με το κοινό, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων
του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας

Με την ευκαιρία της προβολής ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει τα σχέδια της επόμενης ταινίας του «Τα δάκρυα του βουνού», με σενάριο που αποτελεί μία ελεύθερη μεταγραφή της Οδύσσειας, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στη Λευκάδα. Στην παραγωγή της νέας ταινίας είναι μέχρι στιγμής το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η ΕΡΤ, η εταιρεία ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ και ο Δήμος Λευκάδας ενώ στη διανομή είναι η εταιρεία Feelgood.
Στην εκδήλωση που γίνεται με τη συνεργασία του συλλόγου φίλων Αλεξάνδρου «Φηγός» θα υποδεχθεί το σκηνοθέτη και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής

Στην ταινία «Μαραθώνιος μιας ημιτελούς Άνοιξης-Γρηγόρης Λαμπράκης», παρουσιάζονται σπάνια φωτογραφικά αρχεία και για πρώτη φορά κινηματογραφικά ντοκουμέντα που είχε τραβήξει ένας συναγωνιστής του Γρηγόρη Λαμπράκη και σώθηκαν μέχρι τις μέρες μας κρυμμένα στο βάθος μίας ντουλάπας. Χρειάστηκε ειδική τεχνική επεξεργασία για να αποκατασταθούν και να εμφανιστούν τα ταλαιπωρημένα κομμάτια του φιλμ στα οποία μεταξύ άλλων εμφανίζεται ο ίδιος ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης, πλάνα από το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του και τη μεγαλειώδη κηδεία-διαδήλωση, η υποδοχή του κοσμοναύτη Γκαγκάριν στην Ελλάδα-στην οποία συμμετείχε και ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Σημαντικές επίσης είναι και οι μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν η και συνεργάστηκαν με το Γρηγόρη Λαμπράκη. Αθλητές, γιατροί, συγγενείς, ασθενείς του και συναγωνιστές του όπως ο Μανώλης Γλέζος με τον οποίο βρέθηκε στα έδρανα της Βουλής με την ΕΔΑ και μαζί πήραν μέρος στην τετραήμερη παγκόσμια πορεία Ειρήνης του Ωλντερμάστον, ο Τάκης Μπενάς που ήταν τότε Γραμματέας της νεολαίας ΕΔΑ και κατόπιν Γραμματέας της νεολαίας Λαμπράκη, ο Κων/νος Χορομίδης τελευταίος εν ζωή δικηγόρος της πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο Ανδρέας Μαμωνάς που δεκαεξάχρονος τότε μαθητής έσπασε τα μπλόκα και περπάτησε με τον Λαμπράκη στην απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, νεολαίοι αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης και σημαντικά στελέχη αργότερα του αντιδικτατορικού κινήματος και πολλοί ακόμη που φωτίζουν ο καθένας με τον τρόπο του την πολυσχιδή δραστηριότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σύνοψη
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στην Κερασίτσα Αρκαδίας το 1912. Ιατρός γυναικολόγος, Υφηγητής της Ιατρικής και πρωτοπόρος της Ενδοκρινολογίας στην Ελλάδα. Στον μεσοπόλεμο υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στο άλμα εις μήκος, στο τριπλούν και στους δρόμους ταχύτητας, 100 και 200 μέτρα. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου, σε Παγκόσμιους Φοιτητικούς Αγώνες κι επανειλημμένα στέφθηκε Βαλκανιονίκης – το ρεκόρ του μάλιστα στο άλμα εις μήκος έμεινε ακατάρριπτο για 21 ολόκληρα χρόνια. Την περίοδο της Κατοχής οργάνωνε συσσίτια και εξέταζε δωρεάν τους αθλητές. Την κοινωνική του προσφορά ως γιατρός συνέχισε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του προσφέροντας αμισθί τις υπηρεσίες του στους άπορους. Το 1961 θα βγει βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Αριστερά και το 1963 θα καταφέρει παρά τις απαγορεύσεις να περπατήσει στην Α΄ Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και να γίνει σύμβολο του Παγκόσμιου Φιλειρηνικού Κινήματος. Θα δολοφονηθεί στη Θεσσαλονίκη, από παρακρατικούς τραμπούκους σε συνεργασία με την αστυνομία, σε μια εκδήλωση των Φίλων της Ειρήνης. Η δολοφονία του θα αφυπνίσει συνειδήσεις, η κηδεία του θα μετατραπεί σε μια τεράστια διαδήλωση που θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και το όνομά του θα γίνει σύμβολο για τη νεολαία και τους αγώνες της τη σύντομη Άνοιξη της δεκαετίας του ’60.

Μαραθώνιος μιας ημιτελούς Άνοιξης – Γρηγόρης Λαμπράκης
Παραγωγή: Περίπλους
Με τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα – Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία -Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων -Δήμος Τρίπολης
Διεύθυνση παραγωγής : Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος
Οργάνωση παραγωγής : (Αρκαδία) Γεράσιμος Βάκρος
Βοηθός σκηνοθέτη : Θάνος Ψυχογυιός
Σχεδιασμός ήχου : Φίλιππος Μάνεσης
Μιξάζ : Κώστας Φυλακτίδης