Εικαστική Έκθεση Art Therapy My Journey II στα Γιάννενα

Εικαστική Έκθεση Art Therapy
My Journey II/ Το Ταξίδι μου ΙΙ
14/12 – 24/12/ 2016
Λαογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων Κώστας Φρόντζός
Εγκαίνια Τετάρτη 14/12 και ώρα 17.30

Από τις 14 έως τις 23 Δεκεμβρίου η αμκε AMAKA και η Mercy Corps παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση «ΜY JOURNEY II», στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Ιωαννίνων, «Κώστας Φρόντζος».

Το «ΜY JOURΝΕΥ ΙΙ» είναι μια πολυμεσική έκθεση που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό έργο των νέων προσφύγων που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στους νομούς Πρεβέζης και Ιωαννίνων. Οι συμμετέχοντες αφηγούνται την πορεία τους από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον μέσα από τη φωτογραφία, το παιχνίδι, τους ήχους, τις εικόνες και το βίντεο.

Τα έργα των νέων προσφύγων συνθέτουν μια αισθητηριακή αφήγηση της διαδρομής από την πατρίδα τους μέχρι εδώ σήμερα. Με αφετηρία το ποίημα του Καβάφη Ιθάκη εκφράζουν καλλιτεχνικά «οι Ιθάκες τι σημαίνουν» για εκείνους.

Ποιες μυρωδιές και συναισθήματα χαρακτήριζαν το σπίτι μου; Τι ήχους θυμάμαι από τότε; Είναι κάτι από όλα αυτά που έχω βρει στην Ελλάδα; Τι χρώματα βάζω στη διαδρομή από τη χώρα μου μέχρι την Ελλάδα; Ποια ήταν τα πιο έντονα όνειρα που έχω δει εδώ; Τι είναι για μένα Ελλάδα; Είμαι ο μόνος που νιώθω κατάθλιψη στο camp;

Με φωτογραφικές και multimedia πρακτικές, φωτογραφία, κολάζ, ζωγραφική και χαρτογράφηση επιχειρείται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και η αποτύπωση του προσωπικού βιώματος του καθενα. Τα έργα δημιουργήθηκαν μέσα από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια φωτογραφίας και θεραπείας της Τέχνης που υλοποίησε η αμκε Αμάκα με
εισηγήτριες την Δάφνη Καλαφάτη, την Μυρτώ Παπαδοπούλου, την Ανδρομάχη Βρακατσέλη και την Φωτεινή Παπαχατζή.

Το εργαστήρια της περιοχής αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου προγράμματος θεραπείας της Τέχνης Art Emergency, που σχεδίασε και υλοποίησε η Αμάκα μαζί με την ΜΚΟ Mercy Corps σαν μια άμεση απάντηση στην ανάγκη των νέων προσφύγων για επικοινωνία και έκφραση μέσω της τέχνης. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε και σε άλλους καταυλισμούς, στο κέντρο υποδοχής στην Μόρια Μυτιλήνης και σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Αττική, ενώ ετοιμάζεται ένας νέος κύκλος εργαστηρίων στη Κω, τη Λέρο και αλλού.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης προβλέπονται ποικίλες παράλληλες δράσεις:

 Δωρεάν πρωινές ξεναγήσεις στο χώρο για σχολεία του Δήμου Ιωαννίνων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε μεταναστευτικά ζητήματα, τη γνωριμία τους με την Θεραπεία μέσω της Τέχνης με βιωματικό τρόπο και την διάδρασή τους με τα έργα των προσφύγων μέσα από έναν εικαστικό διάλογο.
 Συναυλία ΣΙΤΑΡ Ινδικής παραδοσιακής μουσικής με τον Robert Markey στο καφέ Σαλίγκαρος, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη στις 21.00, Ανεξαρτησίας 70-72, Στοά Αλιέως, Ιωάννινα. Η συναυλία θα συνοδευθεί από δράση ζωντανής ζωγραφική με τον Αμερικάνο καλλιτέχνη Benjamin Swatez -είσοδος ελεύθερη.
 Κατασκευή μωσαϊκού – τοιχογραφίας στο χώρο του Habibi Works απέναντί από τον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά με την συμμετοχή προσφύγων και Ελλήνων νέων υπό την καθοδήγηση των Αμερικάνων καλλιτεχνών Robert Markey και Benjamin Swatez. Από τις 12 μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

Εγκαίνια: Τετάρτη 14/12/2016, ώρα 5.30μμ
Διάρκεια: 14-23 Δεκεμβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: ωράριο Δευτ-Παρ: 09.00-14.00, Δευτ και Τετ. 17.30-20.00
Είσοδος Ελεύθερη
Γενικές Πληροφορίες και συντονισμός ξεναγήσεων: 2117801256, 6973447018.
Οργάνωση/ Παραγωγή: www.amaka.gr , www.mercycorps.org.uk