«Τρομοκρατικό χτύπημα» από τη Λέσχη Ανάγνωσης και Στοχασμού

Πρόσκληση

Tην Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016, σας προσκαλούμε στη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού, για να γιορτάσουμε με… «Τρομοκρατικό χτύπημα» και ένα ποτήρι κρασί, τα Χριστούγεννα της ειρήνης και της αγάπης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΙΟΝΙΟΝ STAR, στο χώρο του εστιατορίου, ώρα 7.30 μ.μ.
Θα συζητήσουμε πάνω στο μυθιστόρημα του Γιασμίνα Χάντρα, με τίτλο: Τρομοκρατικό χτύπημα (εκδ. Καστανιώτη, 2006).

Πριν την ανάγνωση…
Το «Τρομοκρατικό χτύπημα» του 58χρονου αλγερινού συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, ένα πολιτικό θρίλερ βίαιο και ταυτοχρόνως ποιητικό. Συνιστά το δεύτερο μέρος μιας άτυπης τριλογίας -που ανατέμνει τις ρίζες του ισλαμικού φανατισμού-, γραμμένης από τον Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ – αυτό είναι το πραγματικό όνομα του συγγραφέα, πίσω από το γυναικείο συγγραφικό ψευδώνυμο -.

Το μίσος για τους αλλόθρησκους

Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο, σύνθετο και διαφωτιστικό λογοτεχνικό εγχείρημα που κατανοεί αλλά δεν δικαιολογεί, εξηγεί αλλά δεν αποδέχεται τη βία. Ο συγγραφέας, ο οποίος άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με τις σκοτεινές ιστορίες του αστυνόμου Μπραχίμ Λομπ, σε τούτη την αφήγηση εστιάζει το απροκατάληπτο βλέμμα του στη χρόνια διαμάχη Ισραήλ – Παλαιστίνης, βάζει στο μικροσκόπιο ανθρώπους που ζουν σε μια γωνιά της Γης, όπου η Ιστορία κινείται με τη μορφή ενός φαύλου κύκλου αναζωπυρούμενης έχθρας, αμοιβαία καθεστωτικού φόβου και αθώου αίματος.

«Όταν κουβαλάς μέσα σου το μίσος, το παραμικρό μπορεί να επιφέρει το ανεπανόρθωτο», γράφει ο Γιασμίνα Χάντρα για ό,τι ακριβώς καταφέρνει να δηλητηριάζει ψυχές, σχέσεις και κοινωνίες ολόκληρες. Την ώρα που ένας μισοπεθαμένος ισραηλινός τραυματίας εισέρχεται με φορείο στο νοσοκομείο και διαπιστώνει ότι ο Αμίν, ένα αλλόφυλο και αλλόθρησκο χέρι δηλαδή, προσπαθεί να τον βοηθήσει, κραυγάζει «δεν θέλω να μ’ αγγίξει Άραβας» και «καλύτερα να ψοφήσω».

Όταν γίνεται γνωστό ότι το μακελειό το προκάλεσε η γυναίκα του, που όπως αποδεικνύεται «ο μόνος τρόπος για να μη νιώθει ένοχη ήταν να ενταχθεί στον αγώνα», ο αθώος μετατρέπεται με συνοπτικές διαδικασίες σε «μαύρο πρόβατο». Τον λιντσάρουν έξω από το σπίτι του, τον φτύνουν και τον σακατεύουν στο ξύλο όσοι τον θεωρούν «παλιοτρομοκράτη» και «αλήτη». Το περιπετειώδες ταξίδι του προς τη γη των προγόνων, εκεί «στις φυτείες του πατριάρχη», θα γίνει ένας δρόμος αντοχής προς την ελευθερία έξω από έναν κόσμο «όπου ο θάνατος αποτελεί αυτοσκοπό». ( Ζουμπουλάκης Γιάννης, Μπέκος Γρηγόρης, εφ. Το Βήμα).

Εκ μέρους του Συμβουλίου
Η Πρόεδρος
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού