Το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης Phenomenon επιστρέφει στην Ανάφη τον Ιούλιο

Μετά την επιτυχία του πρώτου Phenomenon το καλοκαίρι του 2015, η Association Phenomenon και η Συλλογή Kerenidis Pepe ανακοινώνουν τη δεύτερη έκδοση του προγράμματος για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης. Το Phenomenon 2 θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου 2017 και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας με διαλέξεις, προβολές, performances, και άλλες εκδηλώσεις (3-7 Ιουλίου) και μια έκθεση σε διάφορους χώρους του νησιού (8-16 Ιουλίου, εγκαίνια 8 Ιουλίου).

Για τη δεύτερη έκδοσή του, το Phenomenon θα διερευνήσει το πώς οι ιστορίες, συλλογικές και προσωπικές, είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και συνεχώς επαναδιαπραγματεύσιμες. Η Ανάφη, στη μικρή αλλά αποκαλυπτική της κλίμακα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμικής διαστρωμάτωσης, όπου ένας αρχαιοελληνικός ναός χρησιμεύει αθόρυβα ως θεμέλιο ενός ορθόδοξου μοναστηριού, ενώ η ιστορία των εξόριστων συνυπάρχει σιωπηλά με την τοπική ιστορία του νησιού.

Ποιες είναι οι διαδικασίες εκείνες που πραγματώνουν το ορατό και το εκφράσιμο και δομούν ιστορικούς σχηματισμούς; Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ιστορία και να αμφισβητήσουμε το κυρίαρχο αφήγημα; Ο σκοπός του project δεν είναι να συμπληρώσει την ιστορία αλλά να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας πολλαπλότητας αποσπασματικών και μη αναγώγιμων αρχαιολογιών που ανοίγουν τον κόσμο προς νέα ενδεχόμενα.

Οι φετινοί προσκεκλημένοι:
Ignasi Aballí (καλλιτέχνης)
Grégory Castéra (επιμελητής)
Dora García (καλλιτέχνης)
Mario García Torres (καλλιτέχνης)
Λενιώ Κακλέα (χορογράφος / χορεύτρια)
Margaret Kenna (ανθρωπολόγος)
Χρυσάνθη Κουμιανάκη (καλλιτέχνης)
Julien Nédélec (καλλιτέχνης)
Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης)

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:
www.phenomenon.fr
www.facebook.com/phenomenon.anafi

via