Συρράκο Ιωαννίνων: Το διαμάντι των Τζουμέρκων

Από την Όλγα Χαραμή

Μια συγκλονιστική διαδρομή πάνω από χαοτικές χαράδρες και κάτω από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, την Κακαρδίτσα, το Περιστέρι σε φέρνει στο Συρράκο. Απέχει 85 χλμ. από τα Ιωάννινα και 90 χλμ. από την Αρτα: η αλήθεια είναι ότι για να φτάσεις έως εδώ πρέπει να το θέλεις πολύ. Και θα το θέλεις, γιατί χωριό σαν το Συρράκο (και το «αδελφό» χωριό Καλαρρύτες, απέναντι) δεν υπάρχει άλλο. Νερά τρέχουν από παντού, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλοι…

Φύση και άνθρωπος σε άψογη συνεργασία, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς οι αναστηλώσεις και οι φροντίδες των Βλάχων κατοίκων του δεν αποσκοπούν σε κέρδη από τον τουρισμό. Ο κυρ Κώστας ο αγωγιάτης συνεχίζει να μεταφέρει πράγματα, οι άνθρωποι σε αντιμετωπίζουν σαν καλεσμένο, ο διπλοκάγκελος και τριπλοκάγκελος χορός χορεύονται ακόμα, ενώ ο βοσκός και η γκλίτσα του χαίρουν σεβασμού από όλους.

Τα αυτοκίνητα μένουν εκτός χωριού. Περπατήστε ασταμάτητα στα απίθανα καλντερίμια χαζεύοντας τα αρχοντόσπιτα με τις τοξωτές εισόδους, πιείτε παγωμένο νερό από τις πέτρινες βρύσες (Κοντόλ, Δύο Βρύσες, Ψαλλίδα, Τσακίρη) και απ’ την πηγή Γκούρα με τον απίθανο θόλο, πλάι στην πλατεία. Φτάστε στην παραδοσιακή είσοδο του χωριού από το καλντερίμι με τα δύο γεφυράκια, την πηγή της Φαντανίτσας και τον αναστηλωμένο νερόμυλο.

Ζητήστε να σας ανοίξουν τον ναό του Αγίου Νικολάου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο Μετσοβιτών ταλιαδόρων, το πατρικό σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη και το όμορφο Λαογραφικό Μουσείο Ερμηνείας Φωτιάδου ή αναζητήστε τους καταρράκτες όπου έχει διαμορφωθεί πίστα canyoning. Ακριβώς τα ίδια αξίζει να κάνετε και στους γειτονικούς Καλαρρύτες. Προσεγγίστε τους από το ιστορικό μονοπάτι-καλντερίμι που τα ενώνει, μέσα από τη χαράδρα του Χρούσια: η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και είναι πανέμορφη. Μια επίσκεψη στη Μονή Κηπίνας του 1212, που είναι χτισμένη μέσα στον βράχο, κρίνεται απαραίτητη!

via