Οι κόκκινοι κάδοι της ανακύκλωσης και της αλληλεγγύης

Το παλιό σας μπλουζάκι, η φούστα, το παντελόνι ή τα παλιά σας παπούτσια «ξαναπαίρνουν» ζωή και μετατρέπονται σε κάθισμα αυτοκινήτου, σάκο του μποξ, πανιά καθαρίσματος, φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση ή απλώς ίνες.

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία Recycom, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Μακεδονικό – Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής της, Βαγγέλης Αράπης, συνδυάζει αλληλεγγύη και ανακύκλωση. «Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας».

«Για το λόγο αυτό, συνεχίζει ο κ. Αράπης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Recycom εφαρμόζει με οργανωμένο, επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Ως γνωστόν, περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων σε Αμερική και Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο. Δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται, είτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς είτε γίνεται εμπορεύσιμο προϊόν, είτε πωλείται στα καταστήματα ρούχων από δεύτερο χέρι».

Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν πολίτες, σούπερ μάρκετ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ΜΚΟ και δήμοι σε όλη την Ελλάδα, ώστε τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές να επιστρέψουν με ένα σύγχρονο τρόπο.

Τα ρούχα ή παπούτσια που είναι σε άριστη κατάσταση προσφέρονται σε κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων με τους οποίους συνεργάζεται η Recycom και δίνονται σε άστεγους, άπορους ή γίνεται αποστολή σε χώρες, όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμος κοκ. Όπως δηλώνει ο κ. Αράπης, «μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε με 18 δήμους σχεδόν σε ολόκληρη την Αττική, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Θήβα, την Χαλκίδα και τα Χανιά. Κάνουμε αργά αλλά σταθερά βήματα για τοποθέτηση των ειδικών κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ρούχων και σε άλλες πόλεις. Με την ανακύκλωση ρούχων που προτείνουμε, και με σωστή διαχείριση, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο προωθείται στις αγορές μεταχειρισμένων ειδών, εξασφαλίζοντας φθηνά ή δωρεάν είδη ρουχισμού για τις μη προνομιούχες ομάδες πληθυσμού».

Όσον αφορά το κόκκινο χρώμα στους κάδους ανακλύκλωσης για ρούχα ο κ. Αράπης είπε: «Επιλέξαμε το κόκκινο χρώμα στους συγκεκριμένους κάδους για να είναι διακριτοί, να ξεχωρίζουν κι έτσι να μην μπερδεύονται οι άνθρωποι στο πού θα ρίξουν μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια».

Το υλικό που συλλέγεται από τα 400 σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων αποστέλλεται σε εταιρία ανακύκλωσης στη Γερμανία με σκοπό την επανάχρηση.

Τι ρίχνουμε στους κόκκινους κάδους

Όπως επισημαίνει ο κ. Αράπης πριν ρίξουμε στον κόκκινο κάδο ένα ρούχο ή παπούτσια «σημαντικό είναι να βρίσκεται εντός δεμένης σακούλας».

Μπορούμε να πετάξουμε:
* Ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
* Λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κτλ.)
* Τσάντες
* Ζώνες
* Κουβέρτες
* Σεντόνια
* Μαξιλάρια

Τι δεν πρέπει να ρίχνουμε
* Λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα.
* Χαλιά και αποκόμματα υφασμάτων.
* Αζευγάρωτα παπούτσια.
* Οργανικά απόβλητα
* Πλαστικό
* Συσκευασίες
* Χαρτί
* Γυαλί
* Λάδι

via