Moana: Η νέα πριγκίπισσα της Disney είναι πολλά περισσότερα από μια ακόμη πριγκίπισσα

Πριν από λίγο καιρό η Disney μας σύστησε μια ακόμη πριγκίπισσα, την Moana. Μόνο που αυτή τη φορά φρόντισε να εκσυγχρονίσει τις ανάγκες και τα ιδανικά της, ώστε ο νέος αυτός γυναίκειος χαρακτήρας να συμβαδίζει με την εποχή μας. Ένα μοτίβο που ευτυχώς έχει αρχίσει να καθιερώνεται στην εταιρεία (βλ. Brave, Frozen).

Έτσι, εκτός από ένα νέο, εντελώς κολλητικό τραγούδι από τον Lin-Manuel Miranda, το «How Far I’ll Go», η ταινία «Moana» μας παρουσιάζει ένα νέο είδος πριγκίπισσας της Disney. Σε πλήρη αντίθεση με τις αβοήθητες κορασίδες που αναζητούν βοήθεια, η πρώτη Πολυνήσια πριγκίπισσα της Disney, η Moana, περιγράφεται από τους σκηνοθέτες Ron Clements και John Musker ως «badass». Σκληρό καρύδι, σαν να λέμε.

Το σκηνοθετικό δίδυμο είπε στη HuffPost US πως αρχικά είχαν ξεκινήσει να γράφουν μια πολύ διαφορετική ιστορία που επικεντρωνόταν στον ημίθεο Maui, στον οποίο δανείζει τη φωνή του ο Dwayne Johnson στην ταινία.

«Υπήρχε ενός είδους αποστολή διάσωσης, όπου ένα κορίτσι ξεκινούσε ένα ταξίδι για να σώσει το αγόρι της, ο οποίος είχε πέσει θύμα απαγωγής. Αυτός ήταν ένας από τους μύθους που χρησιμοποιήσαμε από την αρχική ιστορία», λέει ο Musker.

Έπειτα από ένα ερευνητικό ταξίδι τριών εβδομάδων ώστε να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό της περιοχής, οι σκηνοθέτες είπαν πως είχε γίνει πια ξεκάθαρο ότι το κεντρικό πρόσωπο στην ιστορία θα έπρεπε να είναι η Moana.

«Δεν υπήρχε ρομαντικό στοιχείο σε αυτή την ιστορία (της Moana).Ήταν στο στυλ του “True Grit”, όπου ένα νεαρό κορίτσι ξεκινά μια αναζήτηση στην οποία η ισορροπία ανάμεσα στη φύση και το πεπρωμένο του κόσμου της, βρίσκεται σε κίνδυνο», λέει ο Clemets.

Ο Musker είπε πως η ταινία «ωθεί τη Moana σε μια νέα, ανεξερεύνητη περιοχή».
Από την Ariel που σώζει τον πρίγκιπα στη «Μικρή Γοργόνα», μέχρι την Tiana, την πρώτη μαύρη πριγκίπισσα στο «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος», ο Clements και ο Musker είναι γνωστοί για την τάση του να εξερευνούν «νέες περιοχές» στη Disney, με την ίδια την εταιρεία να τους δίνει την απαραίτητη δημιουργική ελευθερία.

Μάλιστα μέσα στην ταινία υπάρχουν ακόμη και αστεία «εις βάρος» της Disney. Μία από τις καλύτερες ατάκες έρχεται από τον Maui, ο οποίος λέει κάποια στιγμή στην Moana «Αν φοράς φόρεμα και έχεις για κολλητό ένα ζώο, τότε είσαι πριγκίπισσα», σατιρίζοντας την κλασική αλληγορία που χρησιμοποιεί σε όλες τις ταινίες της η Disney.

Η Moana όντως φοράει φόρεμα και έχει για κολλητό φίλο ένα ζώο, αλλά μην τολμήσετε να την αποκαλέσετε «πριγκίπισσα».

«Πρόκειται για μια διαφορετική ιστορία και ένα εντελώς διαφορετικό κορίτσι», λέει ο Clements.

Η «Moana» (στα ελληνικά θα τιτλοφορείται «Βαϊάνα») έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 22 Δεκεμβρίου από τη Feelgood.

via