13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Απ΄τον Δημήτρη Μαστρογιαννίτη

Ποιοι οφείλουν το γάμο τους στη Στέγη; Πού θα φτάσεις αν ακολουθήσεις τα καλώδια που χρησιμοποιήθηκαν στις παραγωγές; Μερικές από τις ερωτήσεις που βρήκαν απαντήσεις.

1  Η σχέση της Χριστίνας Καραϊσκάκη και του Λάμπρου Ντάσιου ξεκίνησε στην παρουσίαση του προγράμματος ’13-’14. Λίγα χρόνια μετά, την ημέρα του γάμου τους, πήραν την απόφαση «μεταξύ της εκκλησίας και της δεξίωσης να βγάλουμε τις φωτογραφίες γάμου στη Στέγη. Για εμάς ήταν το πλέον αυτονόητο. Τολμήσαμε και ζητήσαμε την άδεια διότι ανέκαθεν είχαμε την αίσθηση πως οι άνθρωποι που δουλεύουν στη Στέγη είναι φιλόξενοι και απίστευτα θετικοί. Είχε πλάκα γιατί, αν προσέξεις τη φωτογραφία στην αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής, υπήρχαν και θεατές που είχαν καθίσει από πολύ νωρίς στις θέσεις τους περιμένοντας να ξεκινήσει η παράσταση. Επίσης, η πρώτη παράσταση που είδε στη ζωή της η κόρη μας ήταν πέρυσι στο “Βig Bang Festival” της Στέγης, ένα φεστιβάλ που απευθυνόταν σε θεατές από 0 έως 12 ετών. Η Μαργαρίτα ήταν ενός χρόνου. Αλλά και στη Στέγη πήγα, στους “Όρνιθες” συγκεκριμένα, όταν βγήκα για πρώτη φορά έξω μετά τη γέννησή της».

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

Την απόσταση Θεσσαλονίκη-Αθήνα θα κάλυπταν τρεις φορές, αν πιάνονταν χέρι-χέρι, όλοι οι θεατές (820.000 εισιτήρια) που έχουν δει μέχρι σήμερα τις παραστάσεις της. 1.180 είναι οι παραγωγές και τα projects που έχουν πραγματοποιηθεί, 580 από τις οποίες με ελεύθερη είσοδο. Με τη Στέγη έχουν συνεργαστεί πάνω από 10.000 άνθρωποι (καλλιτέχνες, συνεργάτες και τεχνικοί).

3  473 προτάσεις δέχτηκε η Στέγη φέτος για τις παραγωγές  του επόμενου χρόνου, 159 από τις οποίες κατατέθηκαν την τελευταία μέρα της προθεσμίας.

45 ταξίδια στο εξωτερικό έχουν κάνει οι υπεύθυνοι κατάρτισης του προγράμματος από Ιαπωνία έως Αμερική, από Χιλή έως Νότια Κορέα, από Ρωσία έως Λίβανο.

5 Την απόσταση μεταξύ γης και σελήνης υπολογίζεται πως μπορούν να καλύψουν τα χιλιάδες μέτρα καλώδιο που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για φώτα και ήχο. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί 345.000 μέτρα gaffer (αυτοκόλλητη αδιάβροχη ταινία) και 17.500 μπαταρίες.

6 29 παραγωγές της Στέγης έχουν ταξιδέψει σε 32 χώρες, με 455 καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε 323 παραστάσεις. [Théâtre de la Ville, Avignon Theatre Festival, La Comédie de Reims (Festival Reims Scènes d’ Europe) – Γαλλία, Münchner Kammerspiele – Γερμανία, Santiago a Mil International Theatre Festival – Χιλή, Zurcher Theater Spektakel – Ελβετία κ.ά.]

7  Οι παραγωγές που έγιναν στο πιο σύντομο διάστημα sold out: Στις ελληνικές το «Still Life» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ο «Άμλετ» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου τόσο στην Επίδαυρο όσο και στην Αθήνα. Και από τις ξένες, οι «DESH» του Akram Khan και «The Encounter» των Complicite και η συναυλία των Tindersticks.

8 Υπάρχουν θεατές –ανήκουν στους Φίλους της Στέγης–που έχουν δει σχεδόν το 90% των παραστάσεων. Μιλήσαμε με δύο. Φώτης Καραγιαννόπουλος: «Δεν θυμάμαι ποια ήταν η πρώτη παράσταση που είδα γιατί στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει εκατοντάδες. Μου έχει τύχει να αλλάξω διακοπές ή και να ματαιώσω επαγγελματικά ταξίδια εξαιτίας του προγράμματός της. Η δουλειά μου δεν έχει σχέση με την Τέχνη, ωστόσο λατρεύω τη μουσική. Η Στέγη, θεωρώ, ήρθε να αναπληρώσει ένα τεράστιο κενό και να φέρει στην Αθήνα παραγωγές μοντέρνες που συνομιλούσαν απευθείας με ό,τι καινούργιο συνέβαινε και συμβαίνει στο εξωτερικό. Με εκπλήσσει δε γιατί πολλές φορές βλέπω να συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά της παραγωγές του εξωτερικού, που είχα σκεφτεί πως θα ήθελα να δω. Όπως την παράσταση του Βαρλικόφσκι με την Ιζαμπέλ Ιπέρ “Phaedra(s)”». Κατερίνα Κυριακού: «Από το 2011 ξεκίνησε η σχέση μου με τη Στέγη. Μαθαίνω το πρόγραμμα και αποφασίζω κάθε φορά πού θέλω να πάω. Παρακολουθώ από τις παραγωγές μέχρι τα εκπαιδευτικά της προγράμματα, μια και είμαι εκπαιδευτικός. Ίσως δεν είμαι τόσο συστηματική στις συζητήσεις. Το Φεστιβάλ Αθηνών επί Λούκου είναι αυτό που με έβαλε σε μια διαδικασία να επιζητώ το διαφορετικό, κάτι που η Στέγη το υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και έφτασαν να είναι και συγκοινωνούντα δοχεία. Η Στέγη ζωντάνεψε… τα φοιτητικά χρόνια κυρίως όσων σπούδαζαν στο εξωτερικό και είχαν τη χαρά να γευτούν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Τώρα πλέον βλέπουμε όλους αυτούς που θαυμάζαμε στη χώρα μας».

9 Στις αίθουσες της Στέγης έχει βρέξει («Όρνιθες»), έχει χιονίσει και έχει ανέβει αυτοκίνητο στη σκηνή («Η μελαγχολία των δράκων»), έχει σηκωθεί αμμοθύελλα («Έντα Γκάμλπερ»), έχει δημιουργηθεί ολόκληρο δάσος («300 el x 50 el x 30 el»), χτίστηκε διαμέρισμα («Eraritjaritjaka, το μουσείο των φράσεων»), έχει δημιουργηθεί ένας ουρανός με λουλούδια («Ψηλά, κήπος»), έχει στηθεί Κλινική Ύπνου («Ύπνος project») κ.ά.

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

10 113 οριζόντιες περιμετρικές μαρμάρινες περσίδες βιοκλιματικού πετάσματος περικλείουν την όψη του κτιρίου, ενώ για να καθαριστούν απασχολούνται 3 άτομα για περίπου 60 ώρες. Το ύψος της Στέγης από τα θεμέλια μέχρι πάνω φτάνει τα 53,5 μ. (26,5 μ. υπογείων και 27 μ. έως το δάπεδο του 7ου ορόφου). Συνολικά αποτελείται από ισόγειο, ημιώροφο, 6 ορόφους, δώμα και 9 υπόγεια.

11 Μέχρι σήμερα η Στέγη έχει πραγματοποιήσει συμπαραγωγές με άλλους διεθνείς πολιτιστικούς φορείς για παραστάσεις καλλιτεχνών διεθνούς φήμης. Μια συμπαραγωγή μπορεί να ενώνει και όλο τον πλανήτη. Δείτε ενδεικτικά τους συμπαραγωγούς στην παράσταση του Toshiki Okada/chelfitsch, «Ground and floor». Festival d’ Automne (Παρίσι), Les Spectacles vivants – Centre Pompidou (Παρίσι), HAU Hebbel am Ufer Experiment (Βερολίνο), La Batie-Festival de Geneve (Γενεύη), ΚΑΑΤ-Kanagawa Arts Theater (Καναγκάουα), Kyoto experiment (Κυότο), De internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg (Ρότερνταμ), Dublin Theatre Festival (Δουβλίνο), Theatre Garonne (Τουλούζη).

12 Έχει οργώσει την Αθήνα με τις παραγωγές της. Στο σταθμό Ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι («No man’s land»), στο κτίριο 56 του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού («Situation Rooms»), στη Στοά του Βιβλίου («Everything by my side»), στον Άγιο Παύλο και στην Κυψέλη («Χ Apartments»), στην πλατεία Κλαυθμώνος («Stills»), στην πλατεία Κοτζιά («Domini Public», «Dance de Nuit»), στην πλατεία Συντάγματος («Small metal objects»), στο Πρώην Υπουργείο Εργασίας («Domo de Europa»), στο κτίριο που στέγαζε την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών («Exhibit B»), στο ΕΜΣΤ («In plain site»), στο Μουσείο Ακρόπολης («One one one»), από πλατεία Συντάγματος μέχρι πλατεία Κουμουνδούρου («Bodies in urbal spaces»). Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και εκθέσεις στον Κολωνό, στη Διπλάρειο Σχολή, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο «Ρομάντζο», στο «Physiopolis», στο δημοτικό κολυμβητήριο ΟΑΚΑ, στον Κεραμεικό, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό, στο Άσυλο Ανιάτων.

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

13 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και θα σε εντυπωσιάσουν)

13 Περισσότερα από 400 εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί στη Στέγη αλλά και εκτός. Από τις Οινούσες έως τα Γρεβενά και από την Κω έως τα Γιάννενα. H ηλικιακή γκάμα όσων τα έχουν παρακολουθήσει ξεκινάει από 10 μηνών και φτάνει 92 ετών! Κάθε χρόνο συμμετέχουν σχεδόν 3.000 μαθητές – εκπαιδευτικοί της περιφέρειας, ενώ συνολικά τα σχολικά προγράμματα της Στέγης έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 16.746 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

via