Σπάζοντας τα τείχη μεταξύ σχολείου και κοινωνίας

Υπάρχει ένα σχολείο που έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα… Ο λόγος για το Δημοτικό Σχολείο Φουρφουρά, που χάρη στις καινοτόμες ιδέες αλλά και το μεράκι του διευθυντή του, Άγγελου Πατσιά έχει γίνει σημείο εκπαιδευτικής αναφοράς. Από τον ξεχασμένο από τον τουρισμό Φουρφουρά, ένα χωριό που βρίσκεται στην κορυφή του Ψηλορείτη εκπέμπει η πρώτη σχολικη ιντερνετική τηλεόραση της Ελλάδας και οι μαθητές εκτός από τα σχολικά μαθήματα, παίρνουν και μαθήματα ζωής!

Ο Άγγελος Πατσιάς είναι ένας νεαρός δάσκαλος που πιστεύει πως πρέπει να εισαχθούν καινοτόμες δραστηριότητες στην εκπαίδευση, οι οποίες θα ταιριάζουν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε τόπου. Στην εμπνευσμένη ομιλία του εξηγεί την επαναστατική επιλογή του να ξεκινήσει το πρόγραμμα του «Σχολείου της Φύσης και των Χρωμάτων», ένα εκπαιδευτικό μοντέλο δημιουργικής αυτοδιαχείρισης, όπου οι μαθητές διδάσκονται πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα – μεταξύ άλλων – πώς να τραγουδάνε και να χορεύουν, πώς να παίζουν θέατρο, πώς να συγκεντρώνουν χρήματα για το σχολείο τους μέσω ενός κήπου λαχανικών, αλλά και πως να κάνουν τις δραστηριότητες και τις εκστρατείες τους γνωστές στο ευρύ κοινό μέσα από το blog και την web-tv τους.

Ο Άγγελος Πατσιάς γεννήθηκε το 1985 στη Δράμα. Τελείωσε το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Αλεξανδρούπολης και τα τελευταία 2 χρόνια είναι δάσκαλος αλλά και διευθυντής του 4θέσιου Δημοτικού Σχολείου Φουρφουρά.

Δείτε τον Άγγελο Πατσιά και τους μικρούς μαθητές του να παρουσιάζουν το σχολείο και τις δράσεις τους στο ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα “Η Ελλάδα μπορεί: Μυαλά υπάρχουν“. Διαβάστε τις συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει ο Άγγελος Πατσιάς στο tvxs.gr και στο rwf.gr.

Πηγή: Tvxs