«Αντιπολεμικό Τοτέμ» – Έκθεση φωτογραφίας από το Εικαστικό Εργαστήρι

“Τοτέμ”

Ένα μνημειακό ομαδικό έργο μεταβλητών διαστάσεων, έργο είκοσι ενός μαθητευομένων καλλιτεχνών του Εικαστικού Εργαστηρίου, βρίσκεται πλέον από 31 Οκτωβρίου 2016 στην διάθεση του κοινού, καθώς αναρτήθηκε στον ισόγειο χώρο του Διοικητηρίου Λευκάδας.

Πρόκειται για το “Αντιπολεμικό Τοτέμ”, ένα έργο – κραυγή για την φρίκη και τα δεινά του πολέμου, όπως εκφράζεται μέσα από πρόσωπα, βλέμματα, χειρονομίες, χρώματα, πόρτες κλειστές, σκουριασμένες κλειδαριές, αδιέξοδα.

Το έργο αποτελείται από 48 μικρότερα αυτοτελή έργα, που με εξπρεσσιονιστική γραφή μεταφέρουν ένα δυνατό μήνυμα για την ειρήνη στον πλανήτη, για τους κηρυγμένους και ακήρυχτους πολέμους, για τον πόλεμο μέσα μας. Πάνω από 80 χώρες εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις από το 2000 έως σήμερα με περισσότερα από 1.500.000 αθώα θύματα και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογισθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε μια εποχή όπου η βία κατακλύζει τα πάντα, η τέχνη ευαισθητοποιείται και παίρνει ξεκάθαρη θέση.

Οι εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους είναι μια πρακτική που έχει υιοθετήσει το Εικαστικό Εργαστήρι με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με την τέχνη, την τέχνη μέσα στην καθημερινότητα, αλλά και την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του σε σύγχρονα ζητήματα.

Συμμετέχουν: ALLGREEN ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΒΛΑΧΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΗΛΙΑΔΟΥ ΝΑΤΑΣΑ, ΘΕΙΑΚΟΥ ΤΖΟ, ΚΑΛΟΥ ΠΑΤΤΥ, ΚΑΡΕΛΗ ΝΙΚΗ, ΚΑΤΗΦΟΡΗ ΡΕΝΑ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΛΑΣΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΝΤΟΡΑ, ΜΠΕΝΟΥ ΑΣΗ, ΟΡΦΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ ΤΕΤΤΑ, ΠΟΤΗΡΙΑΔΗ ΑΝΝΑ, ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΡΕΚΑΤΣΙΝΑ ΑΝΘΟΥΛΑ, ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΚΛΗΡΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΣΙΩΛΗ ΚΑΡΟΛΙΝΑ, ΧΟΥΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ.
Επιμέλεια / Διδασκαλία: Χαρά Σαΐτη.

Ο “Σύλλογος Ζωγραφικής και Αγιογραφίας” ιδρύθηκε το 2007 στη Λευκάδα. Είναι μη κερδοσκοπικός και δεν χρηματοδοτείται από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Ο Σύλλογος εκτός από τα μαθήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας και ιστορίας της τέχνης που δίνει στο Εικαστικό Εργαστήρι, διοργανώνει εκθέσεις, καλλιτεχνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ομιλίες, εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία, κάνει εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, προσφέρει δωρεάν επιμόρφωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, κ.α.

Στα πλαίσια των δράσεών του ο Σύλλογος έχει οργανώσει 12 εκθέσεις Ζωγραφικής και Αγιογραφίας των ενηλίκων μαθητών του και 2 των παιδικών τμημάτων. Έχει επίσης εκδώσει το άλμπουμ “Ή Λευκάδα σαν ζωγραφιά” με έργα των μαθητών,του. Επίσης, διοργανώνει κάθε χρόνο το φιλανθρωπικό παζάρι τέχνης “HeArt”, με έργα των μαθητών, τα έσοδα του οποίου πηγαίνουν εξ΄ ολοκλήρου σε οικογένειες του τόπου που έχουν ανάγκη.