Η πράσινη ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά

Η δυνατότητα για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει πλέον ξεπεράσει εκείνη του άνθρακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), σηματοδοτώντας ένα νέο ορόσημο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σε μια νέα έκθεση, ο ΙΕΑ επιβεβαίωσε ότι οι τεράστιες επενδύσεις που έγιναν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις δυτικές όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό της αύξησης ύψους 15% στον τομέα της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αποδίδονται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, και οι δύο εκ των οποίων έθεσαν νέα ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πέρυσι, μισό εκατομμύριο ηλιακά πάνελ εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο ημερησίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Προς το παρόν, ο άνθρακας εξακολουθεί να παράγει περισσότερη πραγματική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, οι ανεμογεννήτριες μπορεί μόνο να παράγουν ενέργεια όταν υπάρχει άνεμος για την κίνησή τους, και οι ηλιακοί συλλέκτες μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η ικανότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας έχει αυξηθεί στο σημερινό επίπεδο, αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους παγκόσμιους ηγέτες τα τελευταία χρόνια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι κρατικές επιδοτήσεις άνθρακα παραμένουν σε ισχύ σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών έχουν εισάγει φορολογικά κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εφαρμόζουν αλλαγές πολιτικής, όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Κίνα, η οποία πλέον αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη της ενεργειακής μετάβασης. Μόνο στην Κίνα το περασμένο έτος, δύο ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν κάθε ώρα.

Η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι η Κίνα «παραμένει ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος ηγέτης της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% της ανάπτυξης».

via