Τετριμμένες ιδέες

Μην εμπιστεύεσαι τις τετριμμένες ιδέες. Το πρόβλημα με τις τετριμμένες ιδέες είναι ότι τις ενστερνίζεται η πλειοψηφία, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας, μπορεί να τις επιβάλλει.

Και παρά τη ρηχότητα ή την ανοησία αυτών των ιδεών, κάθε γενιά φαίνεται σαν να τις ανακαλύπτει ξανά. Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από τόσο βαθιά επιθυμία να ανήκουν σε μια ομάδα που παλεύει για κάποιες ιδέες ώστε να μην έχει καμμία σημασία η φύση και η ποιότητα των ιδεών αυτών. Συνήθως οι ιδεολογίες αποτελούν απόδραση από την πραγματική σκέψη εφόσον είναι προκατασκευασμένα συστήματα σκέψης.

Η κοινότοπη νωθρότητα που επιδεικνύουν οι άνθρωποι είναι μεταδοτική. Οι τετριμμένες ιδέες επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά χωρίς ατομική σκέψη. Στάσου λοιπόν και σκέψου πόσα από τα πιστεύω σου είναι δικά σου και πόσα έχεις απλώς υιοθετήσει σαν γενικά παραδεκτές αλήθειες. Μη παίζεις για τα πλήθη, μη δίνεις παράσταση στον όχλο.

«Η εξετασμένη ζωή είναι η ζωή με τις περισσότερες ευκαιρίες για ευτυχία», έγραφε ο Μάρκος Αυρήλιος. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιστέκεσαι είναι να μην εξομοιώνεσαι. «Ο σκοπός της ζωής δεν είναι να ακολουθήσεις την πλειοψηφία αλλά να ζεις σύμφωνα με το νόμο του θεού που έχεις μέσα σου και ο οποίος ονομάζεται συνείδηση».

Ο Μαξ Έξελμαν παίρνει μαθήματα από τους στωικούς στο βιβλίο του «61 μαθήματα καθημερινής ζωής από τους στωικούς» οι οποίοι αποδεικνύονται σταθερά επίκαιροι (εκδ. Πατάκη).

via