Ελληνικό χρώμα στα κύματα

Από το Νικόλαο Μπάρδη

Η Μαίρη και Σαββίνα Πατρικίου μοιάζουν με δύο φυσιολογικές αδερφές. Ομως δεν είναι. Το ανήσυχο πνεύμα τους και η δημιουργικότητά τους έπρεπε κάπως να διοχετευτούν προς τα έξω και το 2012 ήρθε η ιδέα: να κατασκευάσουν θήκες για σανίδες του σερφ. «Το πρώτο kauskaki που ράφτηκε ποτέ ήταν τα Χριστούγεννα του 2012, όταν ο Αϊ Βασίλης μού πήρε δώρο μια ραπτομηχανή και η αδερφή μου είχε παραγγείλει τότε μόλις το καινούργιο της σανίδι», μας λέει με χαμόγελο στα μάτια η Σαββίνα. «Και σε μια “ας εγκαινιάσουμε τα παιχνίδια μας” στιγμή, μου λέει: “Θα μου ράψεις μια θήκη;”. Ε, και έκτοτε το κάναμε συνήθεια».

«Το όνομα kauskaki ήρθε λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2013, σε ένα skype brainstorming session, όταν πλέον είχαμε αποφασίσει πιο συνειδητά να λανσάρουμε ένα brand και προφανώς χρειαζόμασταν ένα όνομα», μου εξηγεί η Μαίρη. «kauskaki -πάντα με μικρό κάππα- σημαίνει “καλτσάκι” στην ινδονησιακή γλώσσα. Μας άρεσε που ακούγεται σαν υποκοριστικό». Και έχοντας βρει το όνομα του νέου τους εγχειρήματος, ήρθε η ώρα να αποτυπώσουν την έμπνευσή τους στο χαρτί, για να την κάνουν στη συνέχεια πραγματικότητα. «Εμπνευσή μας μπορεί να αποτελέσει από ένα πολύ ωραίο ύφασμα που είδαμε και μας γέννησε εικόνες -ακόμη κι αν δεν το πήραμε- μέχρι το αγαπημένο μας παιδικό παιχνίδι, η φύση, διάφοροι πολιτισμοί ή οι γυμναστικές επιδείξεις. Σχεδόν τα πάντα δηλαδή! Ενα από τα αγαπημένα μας, και ταυτόχρονα από τα πιο απλά μας σχέδια, για παράδειγμα, ειναι το “Toucan Warrior”, εμπνευσμένο από το ομώνυμο πουλί και από ένα προποτζίδικο στο Χαλάνδρι που είχε ένα τέτοιο κοντά στην πόρτα και μας σφύριζε προκλητικά όποτε περνούσαμε. Κάποια πράγματα σε στιγματίζουν».

«Τα kauskaki(α) είναι χειροποίητες bespoke θήκες για τη σανίδα του σερφ, οι λεγόμενες κάλτσες, και προσφέρουν ελαφριά προστασία από τον ήλιο, την άμμο και τις γρατζουνιές. Πέρα από κάλυμμα προστασίας για την αγαπημένα σανίδα σου, προστατεύουν και τα καθίσματα του αυτοκινήτου σου από την άμμο ή το νερό, ή ακόμη και του φίλου σου, όταν τις στοιβάζεις στη σχάρα του αυτοκινήτου».

«Ακριβώς αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω», μας εξηγεί η Μαίρη, «είναι που μας ώθησαν και δημιουργήσαμε τα μίνιονς, μια δική μας εκδοχή των gift cards. Τα μίνιονς είναι μια μικρογραφία της θήκης σε ένα τυχαίο σχέδιο, κι έχει μέσα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να έρθει ο τυχερός δωρολήπτης σε επαφή μαζί μας. Θέλαμε ακόμα και αν λαμβάνει κάποιος το kauskaki ως δώρο, να μην υστερεί σε τίποτα η εμπειρία του, αλλά και πιάνοντάς το στα χέρια του να παίρνει μια γεύση, ένα sneak peak του τι τον περιμένει. Ταυτόχρονα, του μένει το μίνιον ως ένα επιπλέον δώρο, μία θήκη για τα γυαλιά του ή τα μικροπράγματά του. Είχαν τέτοια αναπάντεχη απήχηση που πλέον πωλούνται και ανεξάρτητα! Πέρυσι εγκαινιάσαμε και μία limited συλλογή καλοκαιρινών φουστανιών παραλίας, θέλοντας να απευθυνθούμε και σε όσους δεν κάνουν απαραίτητα σερφ».

Ακόμη, όσον αφορά τα υφάσματα που χρησιμοποιούν, η Σαββίνα μάς λέει ότι διαλέγουν «πάντα προσεχτικά τα υφάσματα, με βάση την ποιότητα και την αντοχή τους στις κακουχίες. Εχουμε μια συλλογή επιλεγμένων και ιδιαίτερων υφασμάτων, φιλικών προς το περιβάλλον, την οποία ανανεώνουμε διαρκώς, παίρνοντας πάντα από λίγο. Μας αρέσει να αλλάζουμε συχνά τα σχέδιά μας, έτσι ώστε σπάνια να κάνουμε δύο ή τρεις ίδιες θήκες, εκτός αν κάποιος το ζητήσει».

Το kauskaki έχει ταξιδέψει στα πέρατα του κόσμου, δίνοντας το ελληνικό στίγμα στις γαλάζιες ακρογιαλιές ολόκληρης της γης. «Σήμερα γίνονται πωλήσεις σε όλο τον κόσμο μέσω του kauskaki.gr και οι πελάτες μας είναι κυρίως από το εξωτερικό. Τα kauskaki(α) έχουν φτάσει σε μέρη όπως η Αυστραλία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ και φυσικά και στην Ευρώπη. Πιστεύουμε πως σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι προσπαθούμε να προσφέρουμε μία ξέγνοιαστη αγοραστική εμπειρία, αποφεύγοντας τα κόστη-έκπληξη κατά το check-out, συνεπώς παρέχουμε δωρεάν τα έξοδα αποστολής ανεξαρτήτως χώρας ή ηπείρου. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να κρατάμε μια προσωπική σχέση με τους πελάτες μας και απαντάμε και στις πιο παράξενες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μια πελάτισσα από το Ισραήλ που είχε λάβει δώρο ένα μίνιον και επικοινώνησε μαζί μας για να σχεδιάσουμε το custom kauskaki της, ήθελε να ξέρει αν η κλωστή στο πράσινο χρώμα σε ένα εμπριμέ ύφασμα στις φωτογραφίες ήταν πράσινο της ελιάς ή σμαραγδί. Το διασκεδάζουμε, βέβαια, όταν καταφέρνουμε να ικανοποιούμε και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Παραδόξως, οι κατά τα άλλα χαλαροί σέρφερ είναι αρκετά ψείρες όταν πρόκειται για τον εξοπλισμό τους!».

«Εκτός από τα έτοιμα templates από τα οποία μπορεί να διαλέξει κανείς», μας λέει η Σαββίνα, «υπάρχουν κι αυτά που προτείνουμε εμείς, αλλά επιπλέον δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να κάνει μια custom παραγγελία, να συμμετάσχει στη δημιουργική διαδικασία λέγοντάς μας από κάτι απλό, όπως το αγαπημένο του χρώμα, μέχρι “θέλω να είναι εμπνευσμένο από το τσίρκο” ή το τάδε surfspot. Και μαζί συνθέτουμε τη μοναδική του θήκη, μοναδική σε όλον τον γαλαξία! Κι αυτό που κάνει το kauskaki να ξεχωρίζει πέρα από την πολύ καλή ποιότητα, είναι πως οι θήκες δημιουργούνται στα μέτρα της εκάστοτε σανίδας και υπόσχονται να εφαρμόζουν σαν μια τέλεια αγκαλιά».

Στην ερώτηση για το πώς είναι η μεταξύ τους συνεργασία, η Σαββίνα έκανε λόγο για μία «συνηθισμένη αδερφική σχέση! Είμαστε πολύ αγαπημένες, αλλά δεν λείπουν οι στιγμές που, ως αδερφές, κοιτιόμαστε και βγαίνουν μικροί κεραυνοί από τα μάτια μας! Πιστεύω πως είμαστε πολύ διαφορετικές και αυτό είναι το ατού μας. Η Μαίρη είναι κυρίως αυτή που κρατάει τα πράγματα σε τάξη και καλά οργανωμένα και εγώ συνήθως εκείνη που χρειάζεται το μάζεμα. Εχουμε μεταξύ μας ένα μότο για το kauskaki: “it’s all about fun”. Βάσει αυτού πορευόμαστε. Νομίζω μέσα από τη συνεργασία μας διαπιστώσαμε πως η μία συμπληρώνει την άλλη μέσα από τη διαφορετικότητά της».

Εν κατακλείδι, η Μαίρη μάς αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδια που έχει με την αδερφή της για το kauskaki. «Αυτή την περίοδο έχουμε εστιάσει στην επέκταση του kauskaki(ου), κυρίως στο να έχουμε φυσική παρουσία σε επιλεγμένα surf shops, e-shops και surf schools, αλλά και σε αποκλειστικές συνεργασίες με shapers (κατασκευαστές σανίδων). Ευελπιστούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούμε, έστω η μία από μας, να αφήσει την “κανονική δουλειά” και να επικεντρωθεί στο kauskaki. Εχουμε ιδέες για άλλα προϊόντα, πάντα συμβατά με την υπόσχεση του kauskaki(ου) για μια τέλεια αγκαλιά, αλλά δεν θέλουμε να σταματήσει να έχει πλάκα, ποτέ. Και βασικά να πηγαίνουμε για σερφ, που πλέον μπορούμε να λέμε ότι πάμε σε επαγγελματικό ταξίδι…».

via