Ο Matt Van der Velde φωτογραφίζει εγκαταλελειμμένα άσυλα για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο στα θέματα της ψυχικής υγείας

Από τον Στέφανο Νικήτα

Το «Abandoned Asylums» είναι το πρώτο βιβλίο του Καναδού φωτογράφου Matt Van der Velde που ζει στην Οτάβα του Καναδά. « Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που έχω την ευκαιρία να αφήσω το σημάδι μου στον κόσμο της φωτογραφίας μέσα από τη φωτογράφιση υπέργηρων κτηρίων και εγκαταλελειμμένων ασύλων, αναφέρει ο φωτογράφος στη HuffPost Greece.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε το άσυλο που έγινε η πρώτη λοβοτομή στις Η.Π.Α, το ιδιωτικό ψυχιατρικό νοσοκομείο που κάποτε φιλοξένησε την Marilyn Monroe και άλλες προσωπικότητες αλλά και το άσυλο που φιλοξένησε τον δολοφόνο Charles Manson.

«Ως πρώην μέλος του πεζικού των Καναδικών δυνάμεων, εγώ όπως και πολλοί άλλοι, δεν είχα ανοσία σε ψυχικές ασθένειες. Η κατάθλιψη βρισκόταν πάντα δίπλα μου. Εξερευνώντας και φωτογραφίζοντας αυτά τα πρώην ιδρύματα ειδα από πρώτο χέρι το πόσο δρόμο έχουμε να κάνουμε τόσο στη θεραπεία των ψυχικών νοσημάτων όσο και στο στίγμα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι» ,απαντά στον λόγο που επέλεξε να φωτογραφίσει άσυλα και να εκδώσει το βιβλίο «Abandoned Asylums».

Τι είναι αυτό που κάνει αυτά τα κτήρια ξεχωριστά, ρωτάω: « Τα ιδρύματα αυτά έχουν μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Είναι ατυχές το γεγονός ότι η πλειοψηφία αυτών των κτηρίων έχει αφεθεί στο έλεος της μοίρας. Νομίζω ότι ως κοινωνία, το χειρότερο πράγμα για εμάς είναι να διαγράψουμε την ύπαρξή τους και να προσποιηθούμε ότι αυτή η εποχή δεν υπήρξε».

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Matt ξεχωριστώ φωτογράφο και πως θα περιέγραφε το φωτογραφικό του στυλ: « Η φωτογραφία δεν είναι μόνο η δουλεία μου αλλά και το πάθος μου. Ψάχνω πάντα νέα μέρη που θέλω να φωτογραφίσω. Είναι οριακά βασανιστικό να τραβήξω τη «φωτογραφία». Όσο αφορά το στυλ μου αυτό δίνει έμφαση στο χρώμα, τις γραμμές και την αρμονία του φωτός».

Τέλος ρωτάω τον Matt, ποια είναι η αγαπημένη του φωτογραφία: «Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Όταν μου ζήτησε ο εκδότης να του στείλω ορισμένες φωτογραφίες για το εξώφυλλο του βιβλίου, του έστειλα τρεις ντουζίνες και του είπα να με εκπλήξει. Νιώθω μια βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική σύνδεση με όλες τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει μέσα σε όλα αυτά τα μέρη που υπήρξε έντονο ανθρώπινο δράμα. Αν έπρεπε να επιλέξω μια φωτογραφία θα ήταν η πιο κάτω. Σε αυτή βλέπουμε ένα νεροχύτη κολλημένο στον τοίχο και μέσα σε αυτό μια φτέρη ανθισμένη. Ένα «θαρραλέο» μικρό φυτό, απόδειξη ότι ακόμη και στο πιο μικρό και εύθραυστο περιβάλλον, η ζωή να μπορεί να αντέξει. Υπάρχει κάτι πολύ μεταφυσικό σε αυτό».

Δείτε ορισμένες επιλεγμένες φωτογραφίες του βιβλίου:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Ο Matt στο παρελθόν έχει εργαστεί για το Playboy’s 50th Anniversary Playmate αλλά και για την DJ Colleen Shannon.

Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου. Για όσους θέλουν να το παραγγείλουν μπορούν να κάνουν κράτηση ΕΔΩ.

via