Πεζοπορικοί περίπατοι στη Λευκάδα – Μέρος 6ο

Συνεχίζουμε την πεζοπορική μας εξόρμηση στη Λευκάδα, με το βιβλίο της Lida Out Lefkada on Foot.

Καρυά – Κάμπος Καρυάς – Μοναστήρι Αγ. Ιωάννη – Πινακοχώρι – Καρυά
2,5 ώρες, 9.2 χλμ

Στην πλατεία της Καρυάς με τους πλάτανους (REK1), καθώς έχετε στην πλάτη σας τα καφέ και τα μαγαζιά, παίρνετε το δρομάκι στη δεξιά γωνία της πλατείας, πίσω από το περίπτερο. Αφήστε στα αριστερά σας ένα κίτρινο γραμματοκιβώτιο των ΕΛΤΑ, μείνετε αριστερά και συνεχίστε ευθεία κατηφορίζοντας. Δύο λεπτά αργότερα, στη διχάλα, στρίψτε αριστερά και λίγο παρακάτω, στην επόμενη διασταύρωση δεξιά, στην οδό ΚΑΤΩΠΟΔΗ. Αγνοήστε τον πλατύ τσιμεντένιο δρόμο στα αριστερά σας και αμέσως μετά φτάνετε σε μια πλατιά άσφαλτο. (ΚΑ1). Μην ακολουθήσετε αυτόν το δρόμο, αλλά συνεχίστε ευθεία στην άσφαλτο που κατηφορίζει αριστερά από τον κύριο δρόμο. Λίγο πιο κάτω σ’ αυτόν το δρόμο θα δείτε μερικά εντυπωσιακά πεύκα και στη συνέχεια συνεχίζετε τον περίπατό σας ανάμεσα στους ελαιώνες.

Ύστερα από περίπου 10 λεπτά καθόδου συνεχίστε στο δρόμο με κατεύθυνση την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αγνοήστε την άσφαλτο στα δεξιά σας. Ακόμα 10 λεπτά περπάτημα και σε μια αριστερή στροφή θα συναντήσετε έναν τσιμεντένιο δρόμο στα δεξιά σας. Δύο λεπτά αργότερα αγνοήστε την πρώτη διασταύρωση με ένα χωμάτινο δρόμο στα δεξιά και λίγο παρακάτω στρίψτε δεξιά στην άσφαλτο με κατεύθυνση έναν πυλώνα της ΔΕΗ (ΚΑ2). [Μην ακολουθήσετε το κόκκινο βέλος].

Ακολουθείτε την άσφαλτο και ύστερα από λίγα λεπτά βλέπετε δεξιά σας ένα μικρό σπιτάκι. Δύο λεπτά αργότερα, μετά το παλιό πηγάδι, μείνετε δεξιά και αμέσως μετά συνεχίστε στον χαλικόστρωτο δρόμο στα αριστερά. Δέκα λεπτά αργότερα στρίψτε δεξιά στην άσφαλτο. Στο βάθος βλέπετε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

Μετά από 5 γεμάτα λεπτά, αφού περάσετε ένα τσιμεντένιο κτήριο, στρίψτε αριστερά. Στη γωνία υπάρχει μια πινακίδα για το μοναστήρι. Μετά από 80 μέτρα σε μια δεξιά στροφή ακολουθήστε ένα απότομα ανηφορικό μονοπάτι (ΚΑ3). Μετά από 5 λεπτά ανόδου φτάνετε στο μοναστήρι (ΚΑ4). Στο δρόμο έχετε περάσει 2 φράχτες.

Αν προτιμάτε να συνεχίσετε στο δρόμο, τότε φτάνετε μετά από 5 λεπτά σε μια διασταύρωση (ΚΑ5). Για να δείτε το μοναστήρι πηγαίνετε μετά το νταμάρι δεξιά. Μετά από 5 λεπτά ανηφόρας θα δείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στα αριστερά σας (ΚΑ4). Πάνω από την είσοδο βλέπετε δύο πέτρες – κλειδιά. Μια πάνω από την παλιά είσοδο και μια πάνω από τη νέα, που τώρα είναι δυστυχώς συνήθως κλειστή με ένα σιδερένιο πορτόνι.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι χτίστηκε το 1605.

(Περισσότερα στο βιβλίο)

In english here