Οι διάσημοι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι της Μ. Βρετανίας μεταμορφώνονται σε μίνι επιχειρήσεις και βιβλιοθήκες

Καθώς ελάχιστοι πλέον τους χρησιμοποιούν, οι Βρετανοί βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο για να τους αξιοποιήσουν

Tα κινητά τηλέφωνα έχουν σχεδόν αντικαταστήσει πλήρως τις παλιές παραδοσιακές μεθόδους επικοινωνίας, όπως τα σταθερά τηλέφωνα, αλλά κυρίως τα δημόσια που γίνονται ολοένα και λιγότερα αφού ελάχιστοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν πλέον. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας τηλεφωνικός θάλαμος είναι το σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου έθνους, όπως συμβαίνει με τη Μεγάλη Βρετανία; Τον μεταμορφώνεις κάνοντάς τον από βιβλιοθήκη μέχρι πάγκο για σαλάτες. Αυτή είναι η νέα τάση στο Λονδίνο και τα περίχωρά του, κι όπου υπάρχουν οι γνωστοί σε όλους κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι με πολίτες να αναλαμβάνουν αφιλοκερδώς την “σωτηρία” τους, μετατρέποντάς τους σε βιβλιοθήκες, σημεία πώλησης καφέ η σνακ, ή ακόμη και μικρές γκαλερί.

Η πρωτοβουλία μετατροπής των θαλάμων σε μικρές επιχειρήσεις ξεκίνησε από τους Edward Ottewell και Steve Beeken, οι οποίοι ίδρυσαν γι’ αυτόν τον σκοπό την εταιρία Red Kiosk. Αυτό που κάνουν στην ουσία μοιάζει με γενική ανακαίνιση, αφού ξαναβάφουν τους θαλάμους, τους περνούν ηλεκτρικά καλώδια, καινούργιο γυαλί και φυσικά κλειδαριά. Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου τρεις μήνες και “όλα ξαναμπαίνουν στη θέση τους όπως ήταν”, εξηγεί ο Ottewell.

Οι ένοικοι υπογράφουν μισθωτήρια που ξεκινούν από τους τρεις μήνες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και δέκα χρόνια με το ημερήσιο κόστος στις 16.77 λίρες και το ετήσιο να κυμαίνεται στις 3.600 λίρες.

Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου τηλεπικοινωνιών BT της Βρετανίας, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 46.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι, ανάμεσά τους και 8.000 κόκκινοι, που χρησιμοποιούνται μόλις μία φορά τον μήνα ή καθόλου.

via