Πεζοπορικοί περίπατοι στη Λευκάδα – Μέρος 5ο

Συνεχίζουμε την πεζοπορική μας εξόρμηση στη Λευκάδα, με το βιβλίο της Lida Out Lefkada on Foot.

Λαζαράτα – Φρυάς – Κοντράτα – Λαζαράτα
1 ώρα, 3.1 χλμ

Ο περίπατος ξεκινάει από την πλατεία του χωριού στα Λαζαράτα (LKM1), που ονομάζεται Μπαράκες. Πίσω από το περίπτερο βλέπετε το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ. Στα δεξιά του Δημαρχείου ξεκινά ένα πλακόστρωτο μπροστά από το καφενείο. Από εδώ ξεκινάτε, μένετε δεξιά και συνεχίζετε στην τσιμεντένια ανηφόρα. Ο δρόμος αλλάζει από τσιμέντο σε πλακόστρωτο και μετά ξανά σε τσιμέντο ή άσφαλτο. Ύστερα από 10 λεπτά φτάνετε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο αρχικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα ήταν μοναστήρι, χτισμένο στα μέσα του 18ου αιώνα· η σημερινή εκκλησία χρονολογείται ήδη τον 19ο αιώνα.

Μόλις περάσετε το μαντρότοιχο που περικλείει την εκκλησία, στρίψτε αμέσως δεξιά στο μονοπάτι (FR1). Στη διχάλα των μονοπατιών παίρνετε το δεξί μονοπάτι το οποίο είναι γεμάτο άγρια βλάστηση και στις δύο πλευρές του. Ύστερα από 4 λεπτά προσπερνάτε την εκκλησία της Αναλήψεως.

Αυτή η γειτονιά των Λαζαράτων λέγεται Πρεμεντινός, όνομα που μάλλον προήλθε από τους ιδρυτές της, Βαρελάδες, από το αλβανικό χωριό Πρέμεντι.

Συνεχίζετε στο δρόμο που πότε είναι τσιμεντένιος και πότε πλακόστρωτος. Αγνοήστε όλες τις διασταυρώσεις. Προσπερνάτε ένα καινούριο συγκρότημα διαμερισμάτων και μετά από 15 λεπτά διαδρομής από τον Άγιο Σπυρίδωνα φθάνετε τελικά σε μια διχάλα του δρόμου. Εδώ θα στρίψετε αργότερα, αλλά αξίζει τον κόπο να συνεχίσετε ευθεία ώς την πλατεία του Φρυά (FR2).

Φτάνετε στην πλατεία με τον υπέροχο, παλιό πλάτανο. Το όνομα αυτού του χωριού λέγεται Φρυάς και προέρχεται από τα τούρκικα πηγάδια στην πλατεία που χρονολογούνται μεταξύ του 1478 και του 1684. Το νερό από τα πηγάδια χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για τις ανάγκες των κατοίκων των γύρω χωριών.

(Περισσότερα στο βιβλίο)

In english here