Σε ανάγλυφο «Το Φιλί» του Κλιμτ για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Tο διάσημο πίνακα του Γκούσταβ Κλιμτ το «Φιλί» θα είναι σε θέση να θαυμάσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, ύστερα από μία δημιουργική πρωτοβουλία του Μουσείο Μπελβεντέρε της Βιέννης, το οποίο σχεδίασε μία τρισδιάσταση αναπαράσταση του έργου τέχνης για το σκοπό αυτό, και της γερμανικής ένωσης ανθρώπων με προβλήματα όρασης DBSV, στα πλαίσια ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το ανάγλυφο του διάσημου πίνακα συνοδεύεται από αισθητήρες, οι οποίοι μεταδίδουν ηχητικά σχόλια, που ενεργοποιούνται με την αφή.

Η αναπαράσταση του «Φιλιού» είναι αρκετά μικρότερη σε μέγεθος από τον αυθεντικό πίνακα.

«Θέλαμε να ανοίξουμε ένα καινούριο κεφάλαιο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης αποκτούν πρόσβαση στην τέχνη», δήλωσε ο Ράινερ Ντελγκάντο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής ένωσης ανθρώπων με προβλήματα όρασης DBSV.

Το «Φιλί», που χρονολογείται στα 1908 και που εκτίθεται στο Μπελβεντέρε, εικονίζει ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι και θεωρείται η κορωνίδα των έργων του Κλιμτ (1862-1918), του «πατέρα» της βιεννέζικης Σετσεσιόν.

Για τη δημιουργία της αναπαράστασή του χρειάστηκαν δύο χρόνια με την αξιοποίηση της τεχνολογίας των τρισδιάστατων εκτυπωτών.

via