Φωτογραφίστε, κάνει καλό

Από την Ελευθερία Αλαβάνου

Η«μανία» να βγάζουμε φωτογραφίες στις εξόδους μας έχει ξεκάθαρα ευεργετική επίδραση στη διάθεσή μας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα από επιστήμονες τριών αμερικανικών πανεπιστημίων (Νότια Καλιφόρνια, Πενσιλβάνια και Γέιλ). Περισσότερα από 2.000 άτομα κλήθηκαν να λάβουν μέρος σε εννέα διαφορετικές δραστηριότητες (από ξενάγηση με λεωφορείο μέχρι βόλτα για φαγητό) και να… κινηθούν κατά βούληση χρησιμοποιώντας τις κάμερες των κινητών τους ή τις φωτογραφικές τους μηχανές.

Οι άνθρωποι του δείγματος που απαθανάτισαν φωτογραφικά τις εμπειρίες τους παρουσίασαν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, υψηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν. Ισως γιατί, όταν κανείς μπαίνει στη διαδικασία να φωτογραφίσει, δηλαδή να παρατηρήσει το περιβάλλον του και να επιλέξει τι αξίζει να αποτυπώσει με την κάμερα και τι όχι, συμμετέχει περισσότερο σε αυτό που συμβαίνει γύρω του.

«Γνωρίζουμε ότι η φωτογραφία γίνεται πια αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευρείας γκάμας εμπειριών. Βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να βγάζουν φωτογραφίες σε περιστάσεις στις οποίες παλαιότερα δεν το έκαναν. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν ότι κανείς δεν είχε στοιχεία για την επίδραση της λήψης φωτογραφιών στις εμπειρίες των ανθρώπων», σημειώνει η Kristin Diehl, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και συνυπογράφουσα την έρευνα. «Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν. Υποθέταμε ότι οι φωτογραφίες θα αποσυντόνιζαν τους ανθρώπους από την ευχαρίστηση της στιγμής, αλλά τελικά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».

Τι κάνουν, όμως, οι Αθηναίοι όταν ταξιδεύουν; Πόσο αλληλεπιδρούν με την κάμερα του κινητού τους ή τη φωτογραφική τους μηχανή και, αν ναι, γιατί; «Οι εικόνες με διευκολύνουν να σχετιστώ περισσότερο και καλύτερα με τον τόπο στον οποίο βρίσκομαι. Ο φακός της μηχανής με βοηθά να εστιάσω κάπου, ενώ με τα μάτια είναι πιο δύσκολο», λέει ο Χρήστος Π., 39 ετών, σύμβουλος επιχειρήσεων στο επάγγελμα. Οπως εξηγεί, αφιερώνει αρκετό χρόνο στη λήψη φωτογραφιών κάθε φορά που φεύγει για εκδρομή εκτός Αθηνών. «Αν για παράδειγμα βρίσκομαι στη θάλασσα, το να απαθανατίσω τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κάνω τις βουτιές μου τονίζει τη μοναδικότητα της στιγμής. Η παραλία γίνεται πάντα πιο… όμορφη όταν έχεις μαζί σου μια φωτογραφική μηχανή». Αλλά και η Βασιλική Χ., σκηνοθέτις, υποστηρίζει ότι σε μια απόδραση εκτός των τειχών διάρκειας 3 ωρών βγάζει φωτογραφίες επί περίπου 45 λεπτά, δηλαδή σχεδόν κατά το 1/3 του χρόνου που έχει στη διάθεσή της. Οποιες είναι καλές τις ανεβάζει επιτόπου στο Instagram και στο Facebook. «Οι φωτογραφίες για μένα είναι σαν κομμένα πλάνα, μου φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες φέτες ζωής που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας. Κάνουν τον κόσμο μικρότερο».

via