Κι αν μπορούσαμε να περιηγηθούμε σ’ ένα σπίτι της αρχαίας Πομπηίας;

Πόλη – όνειρο στην ακμή της και εφιάλτης μετά τα χτυπήματα σεισμών και ηφαιστείων, η Πομπηία για πάντα θα αποτελεί πρόκληση για αρχαιολόγους, ιστορικούς και εξπέρ της ψηφιακής αναπαράστασης του μεγαλείου της.

Το 62 μ.Χ δοκιμάστηκε από ισχυρότατο σεισμό, το 79 μ.Χ ισοπεδώθηκε από το ξέσπασμα του Βεζούβιου αφήνοντας πίσω της λιγοστά ερείπια και ακριβώς αυτά ήταν που υπέστησαν τις φθορές ισχυρού σεισμού που έπληξε τη Νάπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Από τότε, επιστήμονες και καθηγητές αρχαιολογίας αναζητούσαν μία αξιόπιστη μέθοδο όχι απλώς καταγραφής των αρχαιολογικών ερειπίων, αλλά και επανασύνδεσης τους με αυτό που ήταν κάποτε.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το “Swedish Pompeii Project”, ένα φιλόδοξο εγχείρημα που ξεκίνησε το 2000, με τη συνεργασία ιστορικών, αρχαιολόγων και ειδικών της virtual reality απεικόνισης, προκειμένου να “ξαναζήσει” ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της θαυμαστής πόλης της αρχαιότητας. Περίπου 10 χρόνια, το Τμήμα Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Lund είχε όλο το απαραίτητο υλικό για να εργαστεί πάνω σε κάτι που συνδύαζε τα αρχαιολογικά ευρήματα με την ψηφιακή φωτογραφία και τη δημιουργία – εν τέλει – τρισδιάστατων κτιριακών μοντέλων, που αναπαριστούσαν επακριβώς ένα οικοδομικό τετράγωνο της πόλης και ακόμη περισσότερο; Επέτρεπαν την είσοδο του virtual περιηγητή σε ένα τυπικό σπίτι της αρχαίας Πομπηίας.

“Συνδυάζοντας παραδοσιακές και νέες τεχνολογίες μπορέσαμε να περιγράψουμε ένα κομμάτι της Πομπηίας με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά που επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο”, εξηγεί ο Nicoló Dell’Unto, καθηγητής ψηφιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Lund στη Σουηδία.

Μεταξύ άλλων οι ερευνητές κατάφεραν να επεξεργαστούν και να απεικονίσουν τις επιφάνειες των δαπέδων της εποχής, να αποδώσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική των κτηρίων της εποχής – τα πλούσια σπίτια, τις ταβέρνες, τα αρτοποϊια, τους κήπους, όλα βασισμένα στην ακριβή περιοδολόγηση και επίμονη μελέτη παλαιότερων αρχαιολογικών ευρημάτων. Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να περιηγηθείτε στο project, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αλλά και να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό ενός σπιτιού της αρχαίας Πομπηίας.

via