MasterClass: Online μαθήματα με τους καθηγητές που θα ήθελες να έχεις

Από τον Δημήτρη Αθανασιάδη

Οι βαρετοί εκπαιδευτικοί είναι μεγάλη απειλή για την πρόοδο των μαθητών. Πριν λίγα χρόνια θα έμοιαζε εξωφρενικό. Τώρα συμβαίνει και δείχνει έναν άλλο δρόμο για το πού μπορεί να φτάσει η μάθηση. Να ρωτάς τον Κέβιν Σπέισι πώς διάολο ενσαρκώνει με πειθώ τον Φρανκ Άντεργουντ.

Να στέλνεις τις απορίες σου στον Ντάστιν Χόφμαν. Να έχεις την ευκαιρία να πάρεις κάτι από το μυαλό της Άνι Λίμποβιτς αν θέλεις να το πας παρακάτω με τη φωτογραφία. Να μυηθείς στα μυστικά της σκηνοθεσίας από τον Βέρνερ Χέρτζογκ. Να καταλάβεις το σταριλίκι από την Κριστίνα Αγκιλέρα και τον Usher. Να εντρυφήσεις στο τι ακριβώς σημαίνει καλογραμμένο σενάριο από τον Άαρον Σόρκιν. Να ακούσεις τι έχει να σου πει για τη συγγραφή ο μπεστσλερίστας Τζέιμς Πάτερσον. Να σου μάθει τα κόλπα του τένις η Σερένα Γουίλιαμς. Σωστό ή λάθος, όταν θαυμάζεις κάποιον, τεντώνεις περισσότερο τα αυτιά σου για να ακούσεις αυτό που έχει να σου πει. Εδώ δεν πουλάνε τα τετριμμένα «γίνε σπουδαίος σε 4-5 μέρες» ή καλογραμμένες ατάκες από οδηγούς αυτοβοήθειας.

Μάθε τα καλύτερα από τους καλύτερους. Με έδρα το Σαν Φρανσίσκο η πλατφόρμα MasterClass ταξιδεύει τη γνώση όπου υπάρχει σύνδεση ίντερνετ και 90 δολάρια για κάθε θεματική ενότητα. Από το Μάιο του 2015 που ξεκίνησε ως μια ελπιδοφόρα startup μέχρι σήμερα που έχει συγκεντρώσει κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές και μαθητές, η ιδέα του Ντέιβιντ Ρότζιερ, αποφοίτου του πανεπιστημίου Στάνφορντ, διδάσκει γνώση αλλά και επιχειρηματικότητα. Ο «εκδημοκρατισμός της εκπαίδευσης» είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει μαζί με το συνιδρυτή του MasterClass, Άαρον Ράσμουσεν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχουν σκοπό να αυξήσουν τα δίδακτρα μετά τη μεγάλη τους επιτυχία.

«Προσλαμβάνοντας» παγκοσμίως διακεκριμένες προσωπικότητες από το Χόλιγουντ μέχρι τη Σίλικον Βάλεϊ ως καθηγητές στα διαθέσιμα γνωστικά πεδία, το MasterClass προσφέρει μια ασυνήθιστη διδακτική εμπειρία.

Κάθε μάθημα περιλαμβάνει από 10 έως 29 βίντεο-παραδόσεις, διαδραστικές ασκήσεις, συγγράμματα και βιβλιογραφία που είναι προσβάσιμα από κάθε συσκευή και κάθε μοντέρνο browser. Υπάρχουν «ώρες γραφείου» που δεν χρειάζεται να στηθείς για να χτυπήσεις πόρτες αλλά να στείλεις τις ερωτήσεις σου σε βίντεο και να περιμένεις απαντήσεις. Υπάρχει αναλυτική περιγραφή ύλης για να ξέρεις τι και πότε έχεις να διαβάσεις. Υπάρχει άπλα για να κάνεις το μάθημα όταν εσύ επιθυμείς, στους χρόνους που διαθέτεις. Υπάρχουν προγραμματισμένες συνεδρίες σε ζωντανό χρόνο. Αν δεν υπάρχει κάτι είναι περιορισμοί. Αν θέλετε να το ψάξετε περισσότερο, ψαχτείτε εδώ. Σε αυτό το σχολείο είναι δύσκολο να κάνεις κοπάνα.

via