Ακούστε την πρώτη μουσική από ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1951

Ο Άλαν Τούριγκ είναι γνωστός. Περισσότερο, ως μέλος μιας ομάδας αποκρυπτογράφων που «έσπασαν» τον κώδικα των μηχανών «Enigma» των Ναζί και συντόμευσαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τέσσερα χρόνια (υπολογίζεται).

Ήταν, όμως, και ο πατέρας του σύγχρονου τρόπου υπολογισμών (αυτού, που στη σημερινή lingua franca αποκαλούμε «computing»).

Κατά συνέπεια, είναι και ο πιο παλιός μουσικός ηλεκτρονικής μουσικής.
Πώς; Επειδή, το 1951, παρουσίασε την πρώτη μουσική στον πλανήτη που δημιούργησε ηλεκτρονικός υπολογιστής. Και την οποία μπορούμε πια να την ακούσουμε.
Αυτό, χάρη στις εργασίες ομάδας Νεοζηλανδών επιστημόνων που αποκατέστησαν την ηχογράφησή της και ανακοίνωσαν, προσφάτως, την «ακουστική» ανακάλυψή τους στον δικτυακό τόπο της British Library, στις 13 του περασμένου μήνα.

Ο Τούριγκ – μας λέει το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse – δημιούργησε τη μουσική σε μια μηχανή, στο Μάντσεστερ. Η μουσική επιβίωσε σε έναν δίσκο γνωστό ως acetate disc, οι επιστήμονες φιλτράρισαν τον ήχο και άλλαξαν την ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική.

Ξεκινά, όπως είναι αναμενόμενο, με το «God Save the Queen», τον βρετανικό εθνικό ύμνο.

via