Έτοιμο το 1ο ελληνικό δωρεάν σύστημα επικοινωνίας ανθρώπων με αναπηρία

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός SciFY ολοκληρώνει την υλοποίηση ενός πληροφορικού συστήματος για ανθρώπους με αναπηρία, που τους επιτρέπει να επικοινωνούν καλύτερα, να ψυχαγωγούνται αυτόνομα και να ασκούν τις νοητικές λειτουργίες τους και το προσφέρει δωρεάν. Το έργο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Talk and Play», ήδη παραδίδεται στα μεγαλύτερα Ιδρύματα στήριξης ανθρώπων με αναπηρία στην Ελλάδα μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αξιοποιηθεί από επιστήμονες εργοθεραπευτές, ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Το «Talk and Play» αναπτύχθηκε από τη SciFY με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δίνοντας λύση σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούσαν ως τώρα να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος τέτοιων λύσεων.

Άνθρωποι με κινητική αναπηρία που συχνά έχουν και προβλήματα στην εκφορά λόγου (π.χ. εγκεφαλική παράλυση) αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, σε τομείς όπως η επικοινωνία και η αυτονομία. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους για να ζητήσουν ή να εκφράσουν τα στοιχειώδη. Οι τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι δυστυχώς ακριβές, μετατρέποντας τη λύση σε απαγορευτική επιλογή. Επίσης, είναι πολύπλοκες στη χρήση, αποθαρρύνοντας γονείς και φροντιστές που δεν είναι ειδικοί. Αποτέλεσμα είναι η απομόνωση των ΑμεΑ και η πολύ αργή βελτίωση της κατάστασής τους, κάτι που έχει πολύ σοβαρές σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις.

Το «Talk and Play» είναι ένα σύστημα που επιτρέπει σε ΑμεΑ να επικοινωνούν, να ακούνε μουσική, να βλέπουν ταινίες και να εξασκούνται για να βελτιώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Υλοποιήθηκε από τη SciFY με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με ειδικούς εργοθεραπευτές ώστε να είναι πολύ φιλικό στη χρήση. Για να πετύχει τη δραστική μείωση του συνολικού κόστους της λύσης, η SciFY προσφέρει το λογισμικό (software) δωρεάν και βρήκε οικονομικότερες εναλλακτικές λύσεις για τον υλικό εξοπλισμό (hardware). Έτσι το συνολικό κόστος σχεδόν μηδενίστηκε, κάνοντας τη λύση προσιτή σε όλους.

Προκειμένου να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κοινωνικό αντίκτυπο του έργου η SciFY:
Προσφέρει λύσεις (software, υπολογιστή και ειδικό σύστημα χειρισμού) σε 4 φορείς που στηρίζουν δεκάδες άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά και σε ανθρώπους με αναπηρία για καθημερινή χρήση στο σπίτι και δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής του «Talk and Play» από τον εργοθεραπευτή ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Επιπλέον προσφέρει το λογισμικό με ανοικτές άδειες χρήσης και ερευνά το πως μπορεί να μειώσει ακόμα και το κόστος του απαιτούμενου υπολογιστή και να δημιουργήσει νέες, οικονομικές ασύρματες λύσεις.

via