Αυτά είναι τα «Νομπέλ του “τρελού” επιστήμονα» – και δεν είναι για γέλια

Ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια για πλάκα από μια παρέα νεαρών ερευνητών, αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην επιστημονική κοινότητα. Η απονομή τους έγινε από νομπελίστες στο Χάρβαρντ

Ένας επιστήμονας ντύθηκε αλπική κατσίκα. Eνας άλλος εφηύρε ένα παντελόνι που κόβει την όρεξη των αρουραίων για σεξ όταν το φοράνε – άντε βέβαια να πείσεις έναν αρουραίο να ντυθεί, αφού είναι γνωστό πως τους αρέσει να κυκλοφορούν όπως τους γέννησε η μαμά τους. Κάποιοι γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν έχεις φαγούρα στα αριστερά και ξυστείς στα δεξιά ανακουφίζεσαι αν κοιτάς στον καθρέφτη. Και μια γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Volkswagen, με «μαγικό» τρόπο μείωσε τους ρύπους των πετρελαιοκίνητων οχημάτων της. Είναι τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των νικητών των εφετινών βραβείων Ig, γνωστών και ως «Νομπέλ του τρελού επιστήμονα».

Τα βραβεία Ιg αναδεικνύουν τις πιο αστείες, απρόβλεπτες και συνήθως άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς. Τα βραβεία –που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»– απονέμονται από τη χιουμοριστική επιστημονική επιθεώρηση Annals of Improbable Research. Δεν είναι βραβεία για γέλια. Είναι μια σοβαρή πρωτοβουλία, που ναι μεν που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια για πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, αλλά έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νομπέλ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Η απονομή τους άλλωστε έγινε το βράδυ της Πέμπτης από κορυφαίους νομπελίστες, σε τελετή στο περίφημο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Μόνο η Volskwagen δεν πήγε να πάρει το βραβείο της…


Το ενθουσιώδες κοινό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Χάρβαρντ πετάει σαΐτες για να τιμήσει τους βραβευθέντες «τρελούς» επιστήμονες (Reuters)

Για την ιστορία τα βραβεία του 2016 ήταν:

– Βραβείο Αναπαραγωγής: Στην έρευνα ενός μακαρίτη αιγύπτιου ουρολόγου για τις διαφορετικές επιπτώσεις που έχουν τα παντελόνια στη σεξουαλική ζωή των αρσενικών αρουραίων ανάλογα με το ύφασμα (τα συνθετικά πολυεστερικά είναι τα χειρότερα για τη λίμπιντο, σε σχέση με τα βαμβακερά και τα μάλλινα, επειδή δημιουργούν ηλεκτροστατικά πεδία).
– Βραβείο Βιολογίας: Σε δύο ατρόμητους βρετανούς ερευνητές που ο ένας έβαλε πρόσθετα πόδια κατσίκας και έζησε ως αλπική κατσίκα για τρεις μέρες στα ελβετικά βουνά, τρώγοντας χορτάρι, προκειμένου να τις μελετήσει καλύτερα, ενώ ο άλλος κατά καιρούς έζησε στη φύση ως ασβός, ενυδρίδα, αλεπού, πουλί, ελάφι κ.α. (μεταξύ άλλων έτρωγε και σκουλίκια).
– Βραβείο Ψυχολογίας: Στους ερευνητές που ρώτησαν χίλιους ψεύτες πόσο συχνά λένε ψέματα. Αν τους πιστέψουμε, οι έφηβοι λένε τα περισσότερα ψέματα από όλους και ο μέσος ενήλικας λέει δύο ψέματα τη μέρα.


Προσοχή: Ο «τρελός» επιστήμονας είναι αριστερά, είναι ο Ιάπωνας Ατσούγκι Χιγκασιγιάμα ο οποίος λαμβάνει το βραβείο από τον νομπελίστα της Ιατρικής το 1993 σερ Ρίτσαρντ Ρόμπερτς. Ο Χιγκασιγιάμα εξέτασε αν τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά όταν σκύβεις και τα κοιτάς μέσα από τα πόδια σου (Reuters)

– Βραβείο Ιατρικής: Για τη συγκλονιστική ανακάλυψη γερμανών επιστημόνων ότι αν έχεις φαγούρα στην αριστερή πλευρά του σώματός σου, ανακουφίζεσαι εφόσον κοιτάς ένας καθρέφτη και ξύνεσαι στη δεξιά πλευρά (και το αντίστροφο).
– Βραβείο Φυσικής: Για την ανακάλυψη ότι οι μύγες αποφεύγουν τα άλογα με άσπρες τρίχες και ότι οι λιβελούλες έλκονται από τους μαύρους τάφους.
– Βραβείο Χημείας: Στη VW επειδή «έλυσε» το πρόβλημα των υπερβολικών εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα, με το να καταφέρει τα οχήματά της να παράγουν αυτόματα λιγότερους ρύπους κάθε φορά που περνούσαν από τεστ. Είναι αμφίβολο αν η εταιρεία θα εκτιμήσει το βραβείο…
– Βραβείο Οικονομικών: Στους ερευνητές που μελέτησαν τις προσωπικότητες των πετρωμάτων από τη σκοπιά του μάρκετινγκ και των πωλήσεων.
– Βραβείο Αντίληψης: Στην ιαπωνική έρευνα που εξέτασε κατά πόσο τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά, όταν σκύβεις και τα κοιτάς μέσα από τα ανοικτά πόδια σου.
– Βραβείο Λογοτεχνίας: Σε ένα τρίτομο αυτοβιογραφικό έργο ενός Σουηδού σχετικά με την απόλαυση της συλλογής νεκρών μυγών, καθώς και μυγών που δεν είναι ακόμη νεκρές, αλλά θα γίνουν σύντομα.

via