Η Σουηδία επιβραβεύει όσους δεν πετάνε τίποτα

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Η χώρα του βορρά δίνει νέο έναυσμα για την κουλτούρα της επαναχρησιμοποίησης, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την οικολογία και τους εργαζομένους. Η Σουηδία έχει ένα νέο σχέδιο προκειμένου να χτυπήσει την «κουλτούρα μίας χρήσης» και για να αποτρέψει τους κατοίκους της να πετούν τα πράγματά τους με την πρώτη βλάβη, σκέφτεται να μειώσει τον ΦΠΑ που αποδίδεται για επισκευές. Από το ρούχο μέχρι ποδήλατο και το πλυντήριο, η πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή αφορά τη μείωση του ΦΠΑ από 25% σε 12% σε ότι αντικείμενο του νοικοκυριού σηκώνει επισκευή.

Αυτή η κίνηση θα δώσει ώθηση στις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς με τη μείωση του ΦΠΑ, επαγγέλματα όπως οι ηλεκτρολόγοι, οι τσαγκάρηδες κ.ά. θα αποκτήσουν περισσότερους πελάτες ενώ έτσι θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας. Η τακτική αυτή όμως ευνοεί και τους μετανάστες της Σουηδίας.

Ο Per Bolund, υπουργός της Σουηδίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υποθέσεις των καταναλωτών και ένα από τα έξι μέλη του υπουργικού συμβουλίου πράσινου κόμματος, πιστεύει ότι η φοροαπαλλαγή αυτή θα ωθήσει τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας υπηρεσιών κατ ‘οίκον από τεχνίτες, παρέχοντας έτσι αναγκαίες θέσεις εργασίας για τους μετανάστες που στερούνται επίσημης εκπαίδευσης ή/και δεν γνωρίζουν καλά τη γλώσσα.

Η παραγωγή προϊόντων δεν έρχεται ποτέ χωρίς ένα σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα. Η Σουηδία έχει ήδη καταφέρει να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 23% από το 1990 και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί. Τώρα είναι ευκαιρία να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της με την επαναχρησιμοποίηση των αγαθών.

Οι προτάσεις θα ψηφιστούν τον Δεκέμβριο και θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2017. Και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα.

via