«Πράσινο φώς» για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών του αρχαίου θεάτρου Λευκάδας

Δελτίο Τύπου

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πια η έναρξη της ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου Λευκάδας, καθώς την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ήρε την εμπλοκή που είχε προκύψει με τη χρηματοδότηση των εργασιών, διαθέτοντας ποσό ύψους 100.000 ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο και εγγράφεται στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο συντονισμός των ενεργειών μετά την επίσκεψη του Υφυπουργού στη Λευκάδα στις αρχές Αυγούστου, οπότε και συμμετείχε στη σχετική θεματική εκδήλωση- έναρξη των Γιορτών Λόγου & Τέχνης προσκεκλημένος του Δήμου Λευκάδας, δίνουν το «πράσινο φως» για την έναρξη της ανασκαφής που αποτελεί παρέμβαση- σταθμό για την πολιτιστική ανάπτυξη της Λευκάδας και της ευρύτερης περιοχής. O κ. Χαρίτσης είχε ενημερωθεί αναλυτικά για το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδή, και τον Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Χαλικιά, τόσο για τις διαδικαστικές δυσκολίες όσο όμως για την ιστορική, πολιτιστική, αλλά και αναπτυξιακή σημασία που έχει η αποκάλυψη του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι η προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί ανάμεσα στο Δήμο Λευκάδας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Πολιτισμού, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ’ Λευκάδας. Έναν αιώνα και πλέον από τις πρώτες ανασκαφές στην περιοχή του Γερμανού αρχαιολόγου, W. Dörpfeld και των συνεργατών του, το αρχαίο θέατρο εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη θέση Κούλμος, με τις δοκιμαστικές τομές που πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας κ’ Λευκάδας, με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Λευκάδας.

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης είναι 24 μήνες, ενώ μετά τις ανασκαφικές εργασίες πρέπει να ακολουθήσουν εργασίες ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημείου.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ