Hygge, το μυστικό της ευτυχίας

Από την Πέρσα Νικηφόρου

Με τον δανέζικο λαό να καταλαμβάνει για πολλοστή χρονιά την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας, ανάμεσα σε 156 χώρες, οι πρώτες σκέψεις είναι ότι αυτό οφείλεται στο οργανωμένο κράτος, στις καλές υποδομές υγείας, πρόνοιας και παιδείας, αλλά και στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας.

Όμως οι Δανοί έχουν ένα μικρό μυστικό που τα υπερβαίνει όλα αυτά. Είναι μια κατάσταση η οποία ονομάζεται Hygge. Και δεν είναι άλλο από μια αίσθηση οικειότητας, ζεστής κοινότητας και πληρότητας.

Με λίγα λόγια, ο λαός αυτός απολαμβάνει τα μικρά, καθημερινά πράγματα της ζωής, χωρίς τύψεις. Δεν νιώθει ότι χάνει το χρόνο του όταν απολαμβάνει έναν καφέ με ηρεμία, ούτε όταν διαβάζει ένα βιβλίο. Δεν αισθάνεται ότι θα έπρεπε να είναι κάπου αλλού και να κάνει κάτι παραγωγικό όταν απολαμβάνει μια φιλική συζήτηση δίπλα από το τζάκι. Δεν εστιάζει σε κάτι άλλο παρά στη στιγμή που ζει –και την απολαμβάνει. Γενικά, ότι γεμίζει με ευφορία τον άνθρωπο και τον κρατά μακριά από το άγχος, χωράει άνετα κάτω από την ευοίωνη ομπρέλα της Hygge φιλοσοφίας.

Η λέξη Hygge έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα. Σήμερα γίνεται γνωστή από συγγραφείς που ασχολούνται με το ευ ζην, όπως η Charlotte Abrahams με το βιβλίο Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish ή το The Little Book of Hygge, του Meik Wiking (ο οποίος είναι μάλιστα και επικεφαλής του Happiness Research Institute της Κοπεγχάγης).

Το Hygge είναι παντού τριγύρω μας αρκεί να έχουμε μάτια να το δούμε. Μπορεί να είναι οτιδήποτε: από ένα ζευγάρι απαλές και ζεστές κάλτσες το χειμώνα, μια γάτα που κοιμάται στην αγκαλιά μας, ένα ποτήρι κρασί που δεν το πίνουμε μηχανικά αλλά το απολαμβάνουμε, ένας διάλογος με τον κολλητό μας, ένα ζεστό οικογενειακό γεύμα. Δεν χρειάζεται τίποτα σημαντικό η μεγάλο από μέρους μας. Μόνο τη συνειδητότητα να απολαμβάνουμε τις όμορφες στιγμές της ζωής, όσο μικρές κι αν είναι.

via