Καναδάς: Ενιαίο δίκτυο μονοπατιών και δρόμων χωρίς αυτοκίνητα μήκους 24.000 χιλιομέτρων

Ο Καναδάς πλησιάζει την ολοκλήρωση ενός έργου που ξεκίνησε το 1992, με αντικείμενο τη δημιουργία ενός τεράστιου, ενιαίου δικτύου δρόμων και μονοπατιών για ποδηλάτες, πεζοπόρους και άλλους ενεργούς πολίτες.

Μέχρι σήμερα, έχουν συνδεθεί πάνω από 20.000 χιλιόμετρα μονοπατιών και δρόμων χωρίς αυτοκίνητα, 26% των οποίων είναι παραθαλάσσια. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του εγχειρήματος, το 80% του πληθυσμού του Καναδά ζει λιγότερο από 30 λεπτά μακριά από το αποκαλούμενο «μεγαλύτερο μονοπάτι αναψυχής στον κόσμο».

Το «Μεγάλο Μονοπάτι» ή «Διακαναδικό Μονοπάτι» ξεκινά στο Νιουφάουντλαντ (Νέα Γη), στο λεγόμενο «Χιλιόμετρο Μηδέν», και εκτείνεται δυτικά και βόρεια, προς τη Βρετανική Κολούμπια, διασχίζοντας όλη τη χώρα. Όταν ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει δρόμους και μονοπάτια μεικτής χρήσης μήκους 24.000 χιλιομέτρων.

«Τα τμήματα του Μεγάλου Μονοπατιού ανήκουν, λειτουργούν και συντηρούνται από τοπικές οργανώσεις, επαρχιακές αρχές, εθνικούς οργανισμούς και δήμους σε ολόκληρο τον Καναδά», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα.

«Το Μονοπάτι αντιπροσωπεύεται από επαρχιακές και περιφερειακές οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την προώθηση της χρήσης του Μονοπατιού στην περιοχή τους. Αυτοί οι επαρχιακοί και περιφερειακοί εταίροι, μαζί με τις τοπικές οργανώσεις σχεδιασμού και κατασκευής του Μονοπατιού, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου και είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξή του».

Εξάλλου, νωρίτερα αυτό το έτος, η Γερμανία άνοιξε τα πρώτα 100 χιλιόμετρα μίας εθνικής οδού αποκλειστικά για ποδήλατα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν το δικό τους «πράσινο» ποδηλατόδρομο κατά μήκος της ανατολικής ακτής της χώρας.

via