Γίνε εξερευνητής του κόσμου με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Από την Γιώτα Παναγιώτου

Αν κάποιος ήθελε να αλλάξει το όνομα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το πιο πετυχημένο, το πιο κοντινό στην αξία της θα ήταν το «Εθνικό Θησαυροφυλάκιο». 183 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, άλλωστε, την έχουν προικίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, με 598.000 τίτλους (490.000 από αυτούς είναι βιβλία). Αυτή η κιβωτός γνώσης βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση μεταστέγασής της στις νέες εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Κι αυτό είναι ένα τεράστιο στοίχημα, καθώς η Εθνική Βιβλιοθήκη θέλει όσο τίποτε άλλο αυτή η αλλαγή να συνοδευτεί με την αναβάθμιση του ρόλου και των υπηρεσιών της τόσο απέναντι στους αναγνώστες της, όσο και έναντι των υπόλοιπων βιβλιοθηκών στη χώρα.

Με το βλέμμα σε αυτό το στόχο, λοιπόν, η Εθνική Βιβλιοθήκη, ανέλαβε τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας προώθησης της ανάγνωσης και δημιουργικότητας, με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τους ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βρίσκονται για δεύτερη χρονιά στο πλευρό της. Πρόκειται για δράσεις που έχουν προγραμματίστηκαν σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου».

Η υπεύθυνη Ανάπτυξης Κοινού (Audience Development Manager) κα Στεφανία Ξυδιά μίλησε στην popaganda για αυτή την πρωτοβουλία, την ανταπόκριση που βρήκε από το κοινό, αλλά και για το όραμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το μέλλον.


Η υπεύθυνη Ανάπτυξης Κοινού (Audience Development Manager) κα Στεφανία Ξυδιά

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην Εθνική Βιβλιοθήκη κα Ξυδιά και τι ακριβώς σημαίνει ο τίτλος σας; Ποια είναι τα καθήκοντα που έχετε αναλάβει;
Tο 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος πρόκειται να μεταστεγαστεί στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είχα την τιμή να επιλεγώ στην ομάδα εξωτερικών συνεργατών που υποστηρίζει το ιστορικό αυτό έργο, ως υπεύθυνη Ανάπτυξης Κοινού (Audience Development Manager). Η Ανάπτυξη Κοινού στο πλαίσιο πολιτιστικών οργανισμών αφορά στρατηγικές και εφαρμογές, αφενός για την βέλτιστη δυνατή κάλυψη των αναγκών υπαρχόντων χρηστών αλλά και την προσέλκυση νέων ομάδων πολιτών. Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν τη συμμετοχική διαμόρφωση μιας νέας ταυτότητας για την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη χάραξη της στρατηγικής επικοινωνίας του οργανισμού και τις σχετικές εφαρμογές ενημέρωσης πολιτών καθώς και τον προγραμματισμό στοχευμένων δράσεων για διαφορετικές ομάδες κοινού. Η Εθνική Βιβλιοθήκη αναβαθμίζεται «ανοίγει» στον κόσμο και προσκαλεί κάθε πολίτη να ανακαλύψει τους θησαυρούς της.

Τι σχέση έχει η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Ε.Β.Ε. με το audience development της Εθνικής Βιβλιοθήκης;
Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας συντονίζεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη και υλοποιείται από τις 140 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στον Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών. Οι βιβλιοθήκες λαμβάνουν επιμόρφωση, βιβλιογραφία και εκπαιδευτικό υλικό που εμπλουτίζει τα παιδικά τους τμήματα. Η διοργάνωση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 6-12 ετών τα οποία φέτος με το σύνθημα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου!» συμμετέχουν σε 3500 δημιουργικά εργαστήρια σε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα. Η Ανάπτυξη Κοινού για έναν οργανισμό σαν την Εθνική Βιβλιοθήκη οφείλει να επενδύει στη νέα γενιά φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και την εξερεύνηση στο χώρο της βιβλιοθήκης από μικρή ηλικία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι σχέσεις και οι αναμνήσεις που δημιουργούνται κατά την Καλοκαιρινή Εκστρατεία διαμορφώνουν τους νέους αναγνώστες και τους ερευνητές του μέλλοντος. Η Εθνική Βιβλιοθήκη διεκδικεί κεντρικό ρόλο στον χώρο της διάδοσης της γνώσης και ως εκ τούτου στοχεύει στην ανάπτυξη του κοινού των βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα.

Τι προσβλέπετε μέσα από την δημιουργία του Δικτύου Βιβλιοθηκών που έχετε δημιουργήσει;
Με την ανάπτυξη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, η Εθνική Βιβλιοθήκη φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασίας για το σύνολο των βιβλιοθηκών στη χώρα, έτσι ώστε να εξελίξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία. Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία αποτελεί τον πιλότο μιας σειράς προγραμμάτων για την επιμόρφωση των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών, την αμοιβαία ενημέρωση και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία κοινών βιβλιογραφικών καταλόγων για τον εντοπισμό τεκμηρίων και η τυποποίηση διαδικασιών. Με την κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων η Εθνική Βιβλιοθήκη πρόκειται να διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή των μελών του δικτύου σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα. Τέλος, η από κοινού προάσπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θέσεων των βιβλιοθηκών στοχεύει οι βιβλιοθήκες στο μέλλον να βρεθούν στο επίκεντρο κάθε κοινότητας.


Ποιο είναι μέχρι στιγμής το feedback που έχετε πάρει από την Καλοκαιρινή Εκστρατεία;

Η διοργάνωση βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη οπότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, στην οποία συμμετέχουν οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών, οι εθελοντές που εμψυχώνουν τις δράσεις αλλά και οι γονείς των παιδιών που συμμετέχουν. Συλλέγουμε τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά δεδομένα τα οποία μας επιτρέπουν να αξιολογούμε την ποικιλομορφία και το αντίκτυπο των δράσεων σε κάθε πόλη. Ενδεικτικά, στο τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο προετοιμασίας συμμετείχαν 140 βιβλιοθηκονόμοι οι οποίοι τόνισαν την ποιότητα και την αξιοπιστία που προσδίδει η συνεισφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης στη δουλειά τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε σχέση με πέρσι διπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαστηρίων που προσφέρουν οι βιβλιοθήκες ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των βιβλιοθηκών που εγγράφονται στο δίκτυο. Προς το παρόν τα σχόλια που λαμβάνουμε από το κοινό είναι ενθουσιώδη. Παρακολουθούμε καθημερινά τις αναρτήσεις που γίνονται στα κοινωνικά δίκτυα με το κοινό hashtag #KE2016gr και παίρνουμε δύναμη από τα παιδικά χαμόγελα, τις ευφάνταστες δημιουργίες και τις βιβλιο-εξερευνήσεις που μοιράζονται οι συμμετέχοντες από άκρη σε άκρη της Ελλάδας.


Ποιο θα ήταν για εσάς το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Πέρα από την ποιότητα του περιεχομένου των δράσεων της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην καταγραφή και την βελτίωση της διαδικασίας συντονισμού της διοργάνωσης. Το επιμορφωτικό σεμινάριο, η ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας, η συλλογή των δεδομένων και η οργάνωση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, η καταγραφή και η αξιολόγηση των δράσεων συνθέτουν μια πρότυπη μεθοδολογία η οποία εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή για να υπηρετήσει το παιδικό κοινό, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και να εφαρμοστεί σε νέα προγράμματα για διαφορετικές κατηγορίες κοινού (πχ. άνεργοι, πρόσφυγες, φοιτητές, άτομα τρίτης ηλικίας). Το επιθυμητό αποτέλεσμα θα ήταν το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών να μπορέσει να μεταφέρει την εμπειρία αυτή σε νέους τομείς συλλογικής δράσης, αναπτύσσοντας αντίστοιχες εκστρατείες και διοργανώσεις που εμπλέκουν δεκάδες διαφορετικούς φορείς και χιλιάδες πολίτες. H νέα ιστοσελίδα network.nlg.gr θα παρέχει αυτό το κεντρικό σύστημα καταγραφής και συλλογής των δράσεων όλων των ελληνικών βιβλιοθηκών, οι οποίες παρά τις δυσκολίες, παράγουν ουσιαστικό έργο που αξίζει να υποστηριχθεί και να διαδοθεί πανελλαδικά.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η επιτυχής μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στο κοινό. Το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα περιλαμβάνει πολλούς επιμέρους στόχους για τους οποίους εργαζόμαστε σε καθημερινή βάση, εμπλέκοντας ενεργά το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες. Απώτερος στόχος, η δημιουργία μιας Εθνικής Βιβλιοθήκης αντάξιας του παρελθόντος της και ικανής να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Info
Όλες οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας είναι διαθέσιμες στην αντίστοιχη ιστοσελίδα http://network.nlg.gr/
Τα ευρήματα των αποστολών ανά την Ελλάδα αναζητούνται στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #KE2016gr.

via