Στην Ανί Ερνό του βιβλίου «Το Γεγονός» το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Γαλλίδα συγγραφέας Ανί Ερνό τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022.

Η 82χρονη Ερνό τιμήθηκε για «το θάρρος και την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης», ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ, με τον μόνιμο γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας στη Στοκχόλμη Ματς Μαλμ να ανακοινώνει τη νικήτρια.

«Στο συγγραφικό της έργο, η Ερνό εξετάζει με συνέπεια και από διαφορετικές οπτικές γωνίες μια ζωή που χαρακτηρίζεται από έντονες ανισότητες όσον αφορά το φύλο, τη γλώσσα και την τάξη. Η πορεία της προς τη συγγραφή ήταν μακρά και επίπονη», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της Ακαδημίας.

 

Η Ανί Ερνό είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Βιβλία της είναι, μεταξύ άλλων, «Το Γεγονός» και «Ο Τόπος». Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, με ξεχωριστή θέση να έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Τα χρόνια» (2008). Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Στο βιβλίο της «Το Γεγονός», πάνω στο οποίο βασίζεται και η ομώνυμη ταινία που διακρίθηκε με τον Χρυσό Λέοντα και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας του 2021, η Αρνό πραγματεύεται το φλέγον ζήτημα των αμβλώσεων. Τα βιβλία της στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βραβείο Νόμπελ συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ).

πηγή