Έρευνα: Τα δέντρα αναπτύσσονται ταχύτερα εξαιτίας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν τον πολύτιμο ρόλο των δέντρων στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, λένε οι επιστήμονες.

Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν συμβάλει στην αύξηση του όγκου ξύλου ή της βιομάζας των δασών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψαν ότι τα δέντρα φαίνεται να αναπτύσσονται ταχύτερα καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Αν και άλλοι παράγοντες, όπως το κλίμα και τα παράσιτα, μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο ενός δέντρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα οδήγησαν σταθερά σε αύξηση του όγκου του ξύλου σε 10 διαφορετικές ομάδες εύκρατων δασών σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα δέντρα συμβάλλουν στη θωράκιση του γήινου οικοσυστήματος από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέσω της ταχείας ανάπτυξής τους.

«Τα δέντρα απορροφούν περίπου το 1/3 των εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Μπρεντ Σόνγκεν, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οικονομικών του περιβάλλοντος και των πόρων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Παρόλο που διοχετεύουμε δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στην πραγματικότητα αφαιρούμε μεγάλο μέρος του μόνο και μόνο αφήνοντας τα δάση μας να αναπτυχθούν», σημείωσε.

(US Forest Service Forest Inventory and Analysis)

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «γονιμοποίηση από διοξείδιο του άνθρακα», η οποία συμβαίνει όταν τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα επιτρέπουν στα φυτά να απορροφήσουν λιγότερο νερό στα φύλλα τους κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

«Είναι γνωστό ότι όταν εκπέμπεις έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δεν μένει εκεί για πάντα», εξήγησε ο Σόνγκεν. «Μια τεράστια ποσότητα από αυτό καταλήγει στους ωκεανούς, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται από τα δέντρα και τους υγροτόπους και τέτοιου είδους περιοχές».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα δάση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει περίπου 700-800 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη, αντιστοιχούν περίπου στο 10% έως 11% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.

Ενώ η έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα φυσικά συστήματα και τις υποδομές, τα δέντρα μπορούν και απορροφούν το επιπλέον απόθεμα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Φανταστείτε ένα δέντρο ως έναν τεράστιο κύλινδρο. Ο πρόσθετος όγκος που διαπιστώνει η μελέτη ισοδυναμεί ουσιαστικά με έναν επιπλέον δακτύλιο δέντρου», δήλωσε ο Σόνγκεν.

Παρόλο που μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί να μην είναι αισθητή στον μέσο άνθρωπο, σε σύγκριση με τα δέντρα πριν από 30 χρόνια, η σύγχρονη βλάστηση είναι περίπου 20% έως 30% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν παλαιότερα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυξάνεται η βιομάζα ακόμη και των παλαιότερων δέντρων εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα.

Σε αντίθεση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο, η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμιγνύεται σχεδόν ομοιόμορφα, οπότε κάθε μέρος στη Γη έχει σχεδόν την ίδια ποσότητα, σημείωσε ο ερευνητής.

Η ομάδα του Σόνγκεν χρησιμοποίησε ιστορικά δεδομένα από το Πρόγραμμα Απογραφής και Ανάλυσης Δασών της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USFS-FIA) για να δει πώς άλλαξε ο όγκος ξύλου ορισμένων δασικών ομάδων τις τελευταίες δεκαετίες. Η μελέτη εκτιμά ότι μεταξύ του 1970 και του 2015 υπήρξε σημαντική αύξηση του όγκου των δέντρων, η οποία συσχετίζεται με μια σαφή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο για να ελέγξουν αν υπήρχαν διαφορές μεταξύ των δέντρων που υπήρχαν στη φύση και των δέντρων που είχαν φυτευτεί. Ο Σόνγκεν σκέφτηκε ότι τα φυτεμένα δέντρα θα υφίσταντο μεγαλύτερη επίδραση από το φαινόμενο της γονιμοποίησης, καθώς έχουν φυτευτεί με τους καλύτερους σπόρους και στις καλύτερες τοποθεσίες. Ωστόσο, ο ερευνητής εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι τα φυτεμένα δέντρα αντιδρούν στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν και τα δέντρα που βρίσκονται στη φύση.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι η λίπανση με διοξείδιο του άνθρακα θα μπορούσε μια μέρα να κάνει την καλλιέργεια των δέντρων πιο αποτελεσματική. Καθώς η κλιματική αλλαγή κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, η μείωση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, είπε ο Σόνγκεν.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό «Nature Communications».

πηγή