Διπλή Σύνδεση Λευκάδας: Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του τμήματος Άκτιο-Άγιος Νικόλαος
 Η πρώτη παράδοση του ενός από τους δύο άξονες προετοιμάζεται στο έργο της διπλής οδικής σύνδεσης Λευκάδας. Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου του ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η παράδοση του τμήματος Άκτιο-Άγιος Νικόλαος. Τα έργα σε αυτό το τμήμα είναι πολύ προχωρημένα και όπως μπορεί κανείς να δει στο βίντεο που ακολουθεί απομένει η ασφαλτόστρωση, η σήμανση, τα στηθαία ασφαλείας κ.α. για να μπορέσει να παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Παράλληλα συνεχίζονται τα έργα και στον δεύτερο άξονα του έργου, Βόνιτσα-Λευκάδα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στα τέλη του 2023, ολοκληρώνοντας την εργολαβία. Τα έργα έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί απο το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Το έργο αυτό θεωρείται συμπληρωματικό της Αμβρακίας Οδού (Άκτιο-Αμβρακία) καθώς ολοκληρώνει την βελτιωμένη πρόσβαση προς το Άκτιο αλλά και τη Λευκάδα δια μέσω φυσικά της Ιόνιας Οδού.

Πως προχωρούν τα έργα

Το έργο αφορά την βελτίωση των αξόνων Άκτιο-Αγιος Νικόλαος και Βόνιτσα-Λευκάδα. Στην νέα τους μορφή θα διαθέτουν 1+1 λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας και θα είναι ταχείας κυκλοφορίας.

Στο τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος μήκους 5 χιλιομέτρων, πέρα από τις εργασίες για την αναβάθμιση του δρόμου, προχωρά και το συνοδό έργο που είναι ο αγωγός ύδρευσης που κατασκευάζεται παράλληλα. Ο αγωγός ύδρευσης έρχεται από την περιοχή της Πρέβεζας και θα βελτιώσει την υδροδοτική παροχή του νησιού.

Στο τμήμα Βόνιτσα-Λευκάδα μήκους 16 χιλιομέτρων, τα έργα προχωρούν αλλά δίδεται μεγάλη προσοχή στο τμήμα μετά τον Άγιο Νικόλαο μήκους 2χλμ καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Λόγω της παρουσίας βράχων θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν. Ο εκβραχισμός θα γίνει με εκρηκτικά.

Η όλη διαδικασία θα απαιτήσει πιθανότατα και το τμηματικό κλείσιμο του δρόμου για λόγους ασφαλείας χωρίς όμως να αποκλειστεί οδικά η περιοχή καθώς θα πραγματοποιείται για συγκεκριμένες ώρες ανά ημέρα.

Το κόστος και ο αγωγός ύδρευσης

Το κόστος του έργου είναι 48,1εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 39,51εκατ.ευρώ).  Η σύμβαση υπεγράφη στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 με  αρχική διάρκεια 34 μήνες. Πλέον μπαίνουμε στο τρίτο έτος εκτέλεσης του έργου.

Αναφορικά με τον νέο αγωγό ύδρευσης Λευκάδας, συνολικού μήκους περίπου 7,85 km, αυτός προβλέπεται να διέρχεται εντός της ζώνης κατάληψης τού ως άνω νέου οδικού έργου. Τα μήκη εμπλοκής του αγωγού ύδρευσης με τα νέα οδικά έργα είναι τα ακόλουθα:

i) τμήμα Άκτιο – Άγ. Νικόλαος, περίπου 2,6 km (από χ.θ. 2+200 περίπου έως χ.θ. 4+800 περίπου)·

ii) τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, περίπου 5,1 km (από χ.θ. 9+800 περίπου έως χ.θ. 14+900 περίπου).

Κείμενο: Νίκος Καραγιάννης

πηγή