Κέρουακ: Τα πάντα είναι έκσταση, εντός μας

Ο Κέρουακ έστειλε μια επιστολή στην πρώτη του σύζυγο, Έντυ Κέρουακ Πάρκερ, στα τέλη Ιανουαρίου 1957, μια δεκαετία αφότου ο γάμος τους είχε ακυρωθεί. Το γράμμα συμπεριλήφθηκε στην έκδοση The Portable Jack Kerouac.

«Είναι όλα ένα όνειρο. Τα πάντα είναι έκσταση, εντός μας. Απλώς δεν το γνωρίζουμε λόγω του μυαλού μας που λειτουργεί αδιάκοπα. Αλλά στην ύπαρξή μας είναι γνωστό πως όλα είναι εντάξει για πάντα και για πάντα και για πάντα.

Κλείσε τα μάτια σου, άφησε τα χέρια σου και τις νευρικές απολήξεις να πέσουν, σταμάτα να αναπνέεις για 3 δευτερόλεπτα, αφουγκράσου τη σιωπή μες στην ψευδαίσθηση του κόσμου, και θα θυμηθείς το μάθημα που ξέχασες… Είναι όλα μια απέραντη αφύπνιση. Το αποκαλώ χρυσή αιωνιότητα. Είναι τέλεια. Δε γεννηθήκαμε ποτέ στην πραγματικότητα, δε θα πεθάνουμε ποτέ πραγματικά. Δεν υπάρχει τίποτα για να φοβάσαι.

Συγχώρεσε και ξέχασε. Εξάσκησε την ευγένεια σε όλους και θα συνειδητοποιήσεις πως είσαι ήδη στον παράδεισο. Αυτό είναι το μήνυμα. Κανείς δεν καταλαβαίνει, κανείς δεν ακούει, τρέχουν όλοι γύρω σαν τα κοτόπουλα με τα κεφάλια κομμένα. Θα προσπαθήσω να το διδάξω, αλλά θα ‘ναι εις μάτην, γι’ αυτό κι εγώ θα καταλήξω σε μια καλύβα να προσεύχομαι και να τραγουδώ δίπλα στην ξυλόσομπά μου φτιάχνοντας τηγανίτες».

O Τζακ Κέρουακ (12 Μαρτίου 1922 – 21 Οκτωβρίου 1969) ήταν Αμερικανός λογοτέχνης, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπητ γενιάς (Beat Generation) και εισηγητής του ομώνυμου όρου. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους μείζονες Αμερικανούς συγγραφείς, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν έτυχε της ίδιας αναγνώρισης από τους κριτικούς. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του ανήκουν τα μυθιστορήματα Στο Δρόμο και Οι Αλήτες του Ντάρμα και το Οράματα του Κόντυ το οποίο λόγω του τρόπου γραφής του θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πεζογραφικά έργα του εικοστού αιώνα, και ήταν το έργο που κατέστησε τον Κέρουακ έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αγλλόφωνης λογοτεχνίας.

πηγή