Πού θα γεννηθούν τα επόμενα 1.000 μωρά του πλανήτη

Κάθε τέσσερα λεπτά γεννιούνται περίπου 1.000 μωρά σε όλον τον κόσμο. Αλλά ποιες χώρες είναι στατιστικά πιο πιθανό να τα υποδεχθούν;

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το World Factbook της CIA, αυτό το γράφημα του Pratap Vardhan (Stats of India) παρουσιάζει μια (στρογγυλοποιημένη στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό) εικόνα των δημογραφικών στοιχείων του πλανήτη, καταδεικνύοντας ποιες χώρες είναι πιο πιθανό να υποδεχθούν τα επόμενα 1.000 μωρά με βάση τον πληθυσμό και τα ποσοστά γεννήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2022.

Τα επόμενα 1.000 μωρά, ανά χώρα

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ινδία έχει πληθυσμό που φτάνει τα 1,4 δισεκατομμύρια, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. Από κάθε 1.000 μωρά που γεννιούνται, περίπου τα 172 είναι στη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως το ποσοστό γεννήσεων της χώρας (που είναι ο συνολικός αριθμός γεννήσεων ανά έτος ανά 1.000 άτομα) είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στο 16,8 έναντι 17,7 αντίστοιχα.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στην Κίνα, η οποία έρχεται δεύτερη στη λίστα, με υψηλό πληθυσμό αλλά και σχετικά χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Από την άλλη πλευρά, η Νιγηρία, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση, έχει ποσοστό γεννήσεων που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, στο 34,2.

Γιατί είναι τόσο υψηλό το ποσοστό γεννήσεων στη Νιγηρία;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά ένας βασικός λόγος είναι ότι η οικονομία της Νιγηρίας εξακολουθεί να αναπτύσσεται και κατατάσσεται στην 131η θέση παγκοσμίως ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Επιπλέον, η πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση εξακολουθεί να μην είναι τόσο διαδεδομένη κάτι που, όπως δείχνουν οι έρευνες, σχετίζεται στενά με υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων.

Και αν αναρωτιέστε που βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα στις 200 χώρες της λίστας, είναι στην 115η θέση και της αντιστοιχεί σχεδόν ένα μωρό (0,59 για την ακρίβεια) σε κάθε 1000 μωρά που γεννιούνται στον πλανήτη.

Ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού μειώνεται

Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μωρά που γεννιούνται σε όλον τον κόσμο κάθε μέρα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του πληθυσμού στον πλανήτη στην ουσία σημειώνει πτωτική τάση από τη δεκαετία του 1960.

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως:

  • Αυξημένος πλούτος, τον οποίο η έρευνα έχει συσχετίσει με λιγότερες γεννήσεις
  • Διάφορες κυβερνητικές πολιτικές που αποθαρρύνουν τις πολύτεκνες οικογένειες
  • Η παγκόσμια στροφή από την αγροτική στην αστική ζωή

Μέχρι το 2100, η ​​παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση αναμένεται να μειωθεί στο 0,1%, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά θα φτάσουμε στην μηδενική καθαρή αύξηση του πληθυσμού.

Αυτό θα αύξανε ακόμη περισσότερο την παγκόσμια διάμεση ηλικία μας, γεγονός που εγκυμονεί αρκετούς οικονομικούς κινδύνους εάν οι χώρες δεν προετοιμαστούν σωστά για αυτήν τη δημογραφική αλλαγή.

Η παγκόσμια διάμεση ηλικία από το 1950 έως το 2020 αυξήθηκε από 25 σε 33 έτη. Στο γράφημα φαίνονται οι διαφοροποιήσεις ανά ήπειρο μέσα στα χρόνια, με την γηραιά ήπειρο να διατηρεί πλέον τα πρωτεία στην γήρανση του πληθυσμού της. Πηγή: Visual Capitalist

κείμενο: Δάφνη Σκαλιώνη

πηγή