Λευκάδα: Καλοκαιρινή απόδραση στο «διαμαντάκι» του Ιονίου

Φέτος το καλοκαίρι μας βρίσκει στη Λευκάδα και έτσι αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τα «must see» του νησιού για να βοηθήσουμε όποιον τυχόν το επισκεφθεί μετά από εμάς.

Ούσα εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο, ιδανική για οικογένειες αλλά και για νεότερες ηλικίες, η Λευκάδα σίγουρα βρίσκεται στη σκέψη πολλών για τις φετινές διακοπές. Με τις φανταστικές παραλίες της και τα καταγάλανα νερά, τις γεμάτες κόσμο περιοχές και τα χωριά που μοιάζουν να ξετρύπωσαν από κάποιο πίνακα, το νησί αποτελεί την ιδανική επιλογή για να μπορέσει κανείς να τα έχει όλα – και χαλάρωση αλλά και διασκέδαση!

Οι top παραλίες που ξεχωρίσαμε

 

Κάθισμα

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Το Κάθισμα μπορεί να έχει από τα πιο καθαρά και κρυστάλλινα νερά σε ολόκληρο το Ιόνιο. Βέβαια, προτείνεται για έμπειρους κολυμβητές, καθώς τα κύματα μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα ανάλογα με τον καιρό. Όμως, εάν πετύχετε την κατάλληλη μέρα, μπορεί να μην έχει καθόλου κύμα και το νερό να είναι ήσυχο και φυσικά, υπέροχο, για μοναδικές βουτιές.

 

Εγκρεμνοί

Φωτογραφία: Unsplash

Μπορεί να μην είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αλλά οι Εγκρεμνοί είναι μία παραλία που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε αν βρεθείτε στο νησί. Μπορείτε να πάρετε κάποιο τουριστικό καραβάκι και να βρεθείτε στους Εγκρεμνούς και να είστε σίγουροι πως τα καταγάλανα νερά της παραλίας και η απίστευτη θέα θα σας αποζημιώσουν.

Πόρτο Κατσίκι

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Έχει ψηφιστεί ως μία από τις πιο όμορφες παραλίες του κόσμου και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το Πόρτο Κατσίκι είναι μια αμφιθεατρική παραλία, με μια υπέροχη θέα από ψηλά προς την παραλία. Το όνομά του το πήρε από το γεγονός πως πριν η Λευκάδα αποκτήσει τουρισμό, οι βοσκοί πήγαιναν εκεί κοντά τα κατσίκια τους για να βοσκήσουν. Έχει υποστεί κάποιες αλλαγές λόγω των συνεχών σεισμών, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να φτάσετε κανονικά εκεί με το αυτοκίνητό σας. Προετοιμαστείτε μόνο, γιατί θα πρέπει να ανεβείτε και να κατεβείτε 89 σκαλιά για να φτάσετε στην παραλία – κάτι όμως που με αυτή τη θέα και τα καταγάλανα νερά, δε φαντάζει καθόλου άσχημη ιδέα!

 

Άγιος Νικήτας

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Αφού περπατήσετε στο χωριουδάκι του Άγιου Νικήτα, με τα όμορφα γραφικά ταβερνάκια του και τα αμφιθεατρικά χτισμένα σπιτάκια του, καταλήγετε σε μία μικρή παραλία – τέλεια για οικογενειακά μπάνια – που δεν είναι πολύ βαθιά, αλλά αφήνει την ίδια όμορφη αίσθηση με τις υπόλοιπες παραλίες της Λευκάδας.

 

Μύλος

Φωτογραφία: Unsplash

Αφού θα έχετε φτάσει στον Άγιο Νικήτα, αξίζει να πάρετε το καραβάκι από την παραλία που σας πάει σε αυτή την κρυμμένη παραλία του Μύλου. Όταν ακόμη δεν υπήρχε έντονος τουρισμός και στην παραλία μπορούσες να πας μόνο με δικό σου καραβάκι, η παραλία ήταν γυμνιστών. Όχι πλέον όμως και, μάλιστα, αποτελεί ένα «διαμαντάκι» του νησιού, που προσφέρει άπλετη ησυχία και γαλήνη για να απολαύσετε το μπάνιο σας ανενόχλητοι.

 

Άι Γιάννης

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Η παραλία του Άι Γιάννη έχει πολλά συν. Εκτός από ότι έχει καφετέριες σε ολόκληρο τον παραλιακό δρόμο που όμως ταυτόχρονα δε δημιουργούν φασαρία και δε χαλούν την αισθητική, αποτελούν κλασσικό σημείο στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει kite στο νερό. Περνώντας από τον δρόμο που οδηγεί στην παραλία, εάν έχει κατάλληλο αέρα, μπορεί κανείς να δει δεκάδες kites να πετούν στον ουρανό και αυτό είναι σίγουρα ένα υπέροχο θέαμα!

 

Η πόλη της Λευκάδας

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Η κεντρική πόλη της Λευκάδας, που είναι και το πρώτο μέρος του νησιού το οποίο θα συναντήσετε, έχει τη δική του χάρη. Από την κεντρική αγορά μέχρι τα σοκάκια, από τα παραλιακά καφέ μέχρι τη γέφυρα της λιμνοθάλασσας, καταφέρνει απευθείας να σε μαγέψει και σε καλεί να εξερευνήσεις κάθε στενάκι του.

Η αγορά της Λευκάδας, πλούσια σε μαγαζιά για κάθε γούστο, από indie μέχρι και αλυσίδες καταστημάτων, είναι τέλεια για τα καλοκαιρινά σας ψώνια. Περπατώντας τη, μπορείτε είτε να ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο, είτε να χαθείτε μέσα στα στενά. Κάτι που έχει κρατήσει η πόλη για πολλά χρόνια, είναι η δομή των σπιτιών της, που είναι φτιαγμένα από αλουμίνιο και είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Αν ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο της αγοράς, θα αντικρίσετε μία κεντρική πλατεία με πολλές καφετέριες και εστιατόρια, ενώ μετά από λίγο ακόμη περπάτημα θα βρεθείτε στον παραλιακό δρόμο. Εκεί θα βρείτε καφετέριες που έχουν τραπέζια ακριβώς δίπλα από τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας.

Εάν θέλετε να περπατήσετε κι άλλο μπορείτε να το κάνετε και περνώντας τη γεφυρούλα, να βρεθείτε σε ένα μονοπάτι που περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Η πόλη της Λευκάδας αξίζει και για τη νυχτερινή ζωή της, με πολλά διαφορετικά μπαράκια για όλα τα γούστα, που όσο πιο βαθιά στα στενά μπαίνεις, τόσο πιο εναλλακτικά και μοναδικά είναι.

 

Το Νυδρί

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

To μεγάλο λιμάνι του νησιού, το Νυδρί αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Λευκάδας, μετά από την πόλη. Μία πολυπολιτισμική περιοχή και σημείο συνάντησης κρουαζιερόπλοιων, ferry boates και ιδιωτικών σκαφών. Στο κέντρο του Νυδριού, εκτός από πολλά τουριστικά μαγαζιά, υπάρχουν και πολλά κομψά εστιατόρια. Είναι ένα μέρος που δε θα σας προτείναμε να παραλείψετε, καθώς καταφέρνει να συνδυάζει μέρη για όλα τα γούστα.

Πηγαίνοντας λίγο πιο ψηλά στο βουνό μπορείτε να βρείτε τους καταρράχτες του Νυδριού, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πως πρέπει να είστε κατάλληλα εξοπλισμένος και με ειδικά παπούτσια αναρρίχησης για να τα καταφέρετε με ασφάλεια. Όμως σίγουρα η θέα και η όλη εμπειρία αξίζει την όποια ταλαιπωρία.

Μία εμπειρία για όλες τις ηλικίες αποτελούν και οι διάφορες κρουαζιέρες που ξεκινούν κάθε πρωί από το λιμάνι, με την κάθε μία να σε ταξιδεύει σε κάποιο διαφορετικό μέρος, από παραλίες του νησιού που δεν είναι προσβάσιμες, μέχρι και βόλτα σε όλα τα Επτάνησα. Σίγουρα θα σας οδηγήσουν στον Σκορπιό του Ωνάση και στη Μαδουρή που βρίσκεται το σπίτι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Μια μονοήμερη απόδραση που αξίζει και αποτελεί μία μοναδική εμπειρία!

Η Βασιλική

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Η γραφική Βασιλική, που αποτελεί έναν μεγάλο κόλπο του νησιού, δεν είναι απλά ένα χωριουδάκι. Αποτελεί από τις μεγαλύτερες περιοχές του νησιού, που έχει τα δικά της αξιοθέατα. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η παραλία της Βασιλικής, που αποτελεί το καλύτερο μέρος στο νησί για wind surfing. Ακόμα, έχει πανέμορφες ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε καλό φαγητό απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την υπέροχη θέα του νησιού. Εάν θέλετε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, πάρτε το καραβάκι που θα σας οδηγήσει στην παραλία Αγιοφύλι, ένα κρυμμένο «διαμάντι» της περιοχής. Να θυμάστε ότι τα στενά σοκάκια της Βασιλικής κρύβουν πολλά μυστικά και σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

 

Τα χωριά

Φωτογραφία: Νάνσυ Δεληγιώργη

Ένα κομμάτι του νησιού που ίσως δεν εκτιμάται και τόσο, είναι η ορεινή Λευκάδα και τα υπέροχα χωριά της, που όλα μαζί ονομάζονται «Σφακιώτες». Είναι σίγουρο πως όταν πηγαίνει κανείς διακοπές σε νησί, δεν ανυπομονεί να βρεθεί στο βουνό. Και όμως, αυτά τα χωριά της Λευκάδας είναι που θα σας αποκαλύψουν όλη την παράδοση του νησιού. Με μεγαλύτερο και κυριότερο την Καρυά, με μία πλατεία που της παρέχουν ίσκιο τεράστια πλατάνια, θα δείτε τον ντόπιο πληθυσμό και θα καταλάβετε τι θα πει «Λευκαδίτης». Μπορείτε, εξερευνώντας το χωριό, να επισκεφθείτε και τα λαογραφικά του μουσεία. Υπάρχει μάλιστα δρόμος από την Καρυά που μπορεί να σας οδηγήσει στο Νυδρί. Ανεβαίνοντας ακόμη πιο ψηλά στο βουνό, θα φτάσετε στο χωριό Εγκλουβή. Εκεί είναι που παράγεται και η πιο διάσημη φακή της Ελλάδας, η φακή Εγκλουβής. Ένα χωριό κρυμμένο μέσα στο βουνό, που μπορεί να είναι πολύ μικρό, αλλά στην πλατεία του έχει όμορφα παραδοσιακά καφενεία με υπέροχη δροσιά για να απολαύσετε.

Το οινοποιείο «Λευκαδίτικη Γη»

Φωτογραφία: lefkaditikigi.gr

Η «Λευκαδίτικη Γη» είναι ένα μεγάλο οινοποιείο που βρίσκεται ανάμεσα στο Νυδρί και τη Βασιλική. Εκεί είναι που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση για το πώς γίνεται η παραγωγή του κρασιού, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα. Το οινοποιείο παράγει κρασί από ντόπια σταφύλια και μπορείτε να δοκιμάσετε αλλά και να διαλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Πηγή