Οι βιβλιοπροτάσεις του βιβλιοπωλείου Fagottobooks στη Λευκάδα

Κείμενο/προτάσεις: Δημήτρης Βεργίνης

Στην τελευταία στροφή του Αυγούστου, εδώ που εμφανίστηκαν οι βροχές και μας σύστησαν το φθινόπωρο που έρχεται, εδώ που η ζέστη όμως καλά κρατάει, που οι παραλίες παραμένουν γεμάτες με ένα πείσμα διακοπών που ίσως φέτος δεν τελειώσουν, εδώ που οι πετσέτες μας φλερτάρουν ακόμη βότσαλα και τα ποτήρια μας κοκτέιλ, εδώ, σε αυτή τη στροφή ξεφυλλίζουμε ξανά βιβλία. Ψάχνουμε, διαβάζουμε, προτείνουμε.

1. Μεγαλειότατε, βρήκαμε τη γη του Μπραζίλ, Pero Vaz De Caminha, εκδόσεις Αιώρα

«Είναι πολύ περιποιημένοι και πολύ καθαροί, και ως προς αυτό μου φαίνεται πως είναι σαν τα άγρια πουλιά ή ζώα στα οποία η διαβίωση στο ύπαιθρο δίνει πιο ωραία φτερά και πιο ωραίο τρίχωμα απ’ ό,τι στα οικόσιτα…»

Έτσι περιγράφει σε κάποιο σημείο της επιστολής του προς το βασιλιά της Πορτογαλίας Μανουέλ Α’ στα 1500, ο Πέρο Βας ντε Καμίνια, τη συνάντησή του με τους Ιθαγενείς της περιοχής που σήμερα καταλαμβάνει η Βραζιλία. Μια επιστολή που περιγράφει με εξαιρετική λεπτομέρεια, με όμορφη γλώσσα και τρομερή παρατηρητικότητα μια νέα Ήπειρο, μια νέα περιοχή που μόλις έχουν φτάσει τα πλοία των Πορτογάλων.

Είναι η Νότια Αμερική και ο Πέρο Βας ντε Καμίνια, μελός ενός από τα 13 πλοία που ξεκίνησαν από την Ιβηρική χερσόνησο για τις Ινδίες (ίσως όμως έχοντας ως πραγματικό τους στόχο την νέα Ήπειρο που πρώτα τα πλοία του Κολόμβου είχαν δει όταν προσέγγισαν τη Βενεζουέλα), αφήνει ένα κείμενο παγκόσμια κληρονομιά πια. Ένα κείμενο που μέσα από τα μάτια ενός θαλασσοπόρου της εποχής μας πηγαίνει όσο είναι δυνατόν σε έναν κόσμο που πρώτη φορά ανοιγόταν μπροστά στους Ευρωπαίους. Λίγο πριν ακολουθήσουν οι αποστολές που έφεραν μόνο αίμα και θάνατο για τους ντόπιου ιθαγενείς, μπορούμε να διαβάσουμε για την ομορφιά και το ξεχωριστό του τόπου και των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή.

2. Το παραδοσικό κόσμημα στη Λευκάδα, Τζένη Φραγκούλη, εκδόσεις Υδροπλάνο

Το βιβλίο «το παραδοσιακό κόσμημα στη Λευκάδα» πρόκειται για ένα λεύκωμα των εκδόσεων Υδροπλάνο που έγραψε η κ. Τζένη Φραγκούλη έπειτα από έρευνά της για την ιστορία του νησιού και την ιστορία του παραδοσιακού κοσμήματος του νησιού. Εστιάζοντας στην εποχή μετά την Ένωση των Επτανήσων το 1864, χωρίς ωστόσο να αφήνει εκτός και την προηγούμενη περίοδο, θα δούμε όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον αναγνώστη ή τον ερευνητή της περιόδου και του παραδοσιακού κοσμήματος της Λευκάδας.

Στο λεύκωμα, πέρα από δεκάδες καταπληκτικές φωτογραφίες που θα δούμε, θα διαβάσουμε για τον τρόπο κατασκευής των κοσμημάτων, την προέλευση, το πώς σχεδιάστηκαν. Όλα επηρεασμένα από την Ενετοκρατία, κάτι που φαίνεται τόσο ξεκάθαρα στα ονόματα που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται για αυτά όπως μπόκολες, ποντάλια, βεργέτες, σπίλες κλπ.

Το λεύκωμα της κυρίας Τζένης Φραγκούλη θα παρουσιαστεί στο «Κηποθέατρο Άγγελος Σικελιανός» την Δευτέρα 22 Αυγούστου.

3. Το μυστικό δάσος, Sandra Dieckmann, εκδόσεις Διόπτρα

Εδώ κάνουμε στάση και χαζεύουμε αρχικά την εικονογράφηση. H Sandra Dieckmann έκανε ένα εξαιρετικό βιβλίο με φανταστικές εικόνες. Παίρνει τον μικρό αναγνώστη και ουσιαστικά τον βάζει μέσα στο ίδιο το δάσος. Ένα βιβλίο που σε κάθε σελίδα του, το παιδί της νηπιακής ηλικίας μαθαίνει, επεξεργάζεται, καλείται να απαντήσει. Κουρούνες, αλεπούδες, βατράχια, κάστορες, ελάφια, λύκοι κι ένα σωρό άλλα βρίσκονται στις σελίδες του. Το παιδί τα αναγνωρίζει, τα μετράει, μαθαίνει για το πώς ζουν, πού φωλιάζουν, πώς γεννάν, τους ήχους τους, τα χρώματά τους. Όμορφο, κατανοητό και κυρίως ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος του.

Τα βιβλία που προτείνονται, όπως και πολλές ακόμη επιλεγμένες καινούριες εκδόσεις, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks, Ζακύνθου 7 στη Λευκάδα.