Μια επίσκεψη στο μουσείο Λευκαδικού Πολιτισμού “Πανταζής Κοντομίχης” του “Ορφέα”

Το Μουσείο Λευκαδικού Πολιτισμού του «Ορφέα» ιδρύθηκε το 1978 με στόχο την συλλογή, διατήρηση και διάδοση του «Λαϊκού Πολιτισμού» της Λευκάδας.

Με την καθοδήγηση του αείμνηστου Λαογράφου-Φιλόλογου Πανταζή Κοντομίχη συλλέχθηκαν σπάνια αντικείμενα της λαϊκής Λευκαδίτικης παράδοσης που είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται, με την επέλαση του «μοντέρνου» τρόπου ζωής.

Από τον Μάιο του 2010 ο Ορφέας απέκτησε νέο ιδιόκτητο χώρο, σε παραδοσιακό αρχοντικό στην παλιά πόλη της Λευκάδας, όπου στεγάστηκε και το Λαογραφικό του Μουσείο. Ανασυντάχθηκε και οργανώθηκε σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες της Μουσειολογικής επιστήμης. Οι συλλογές του, κυρίως από δωρεές αλλά και αγορά φίλων συμπολιτών και μελών του Ορφέα, καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και της καθημερινότητας των κατοίκων τόσο της πόλης, όσο και των χωριών της Λευκάδας. Στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, λαογραφικά δρώμενα και ομαδικές ξεναγήσεις.

Ωράριο λειτουργίας:

Aπό την 1η Ιουλίου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, το πρωί από τις 11.00 έως τις 13.00 και το απόγευμα από τις 19:00 έως τις 22:00.