Σε Αυτά τα Νησιά Μπορείς να Πας και να Μην Κάνεις Μπάνιο στην Παραλία

Πέντε νησιά της Ελλάδας που φωνάζουν «επιστροφή στη φύση».

Θυμάσαι, τότε που ήσουν παιδί, ποιο ήταν το αγαπημένο σου καλοκαιρινό παιχνίδι; Μα φυσικά το μέτρημα παγωτών και μπάνιων στη θάλασσα. Όπως και να το κάνεις, οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμο του νησιού και της παραλίας.

Όμως, οι κανόνες είναι για να σπάνε. Και σε αυτήν τη λογική υπάρχουν ελληνικά νησιά που αξίζει κάποιος να τα επισκεφθεί όχι μόνο για τις χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά, αλλά και για να επιστρέψει στη φύση. Μια επιστροφή ανάμεσα σε καταρράκτες, φυσικές «πισίνες» και μαγικές λίμνες – εικόνες που μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο παραμύθι.

Λευκάδα

H σκέψη των περισσοτέρων πηγαίνει αυτόματα στους πανέμορφους καταρράκτες στο Δημοσάρι, πάνω από το Νυδρί, ένα από τα πιο γνωστά φυσικά αξιοθέατα του νησιού, όπου τουρίστες συνηθίζουν τα καλοκαίρια να δροσίζονται στις μικρές λιμνούλες με τα κρύα νερά που σχηματίζουν οι καταρράκτες.

Βορειοανατολικά του νησιού της Λευκάδας, όμως, εκτείνεται κι η ευρύτερη περιοχή της Ακόνης. Στην Ακόνη συγκεντρώνονται ρέματα από τον Κάμπο της Καρυάς, τους Σφακιώτες και τον Αλέξανδρο, δημιουργώντας μια φυσική πηγή. Η μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με το υψόμετρο της περιοχής συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ποταμού, τα νερά του οποίου διασχίζουν μεγάλης έκτασης περιοχή, δημιουργώντας σε ορισμένα σημεία, καταρράκτες καθώς και μικρές λίμνες.

Σήμερα η προσέγγιση σε πολλά σημεία είναι αρκετά δύσκολη μιας και οι λιγοστοί χωματόδρομοι σε αρκετά σημεία είναι απροσπέλαστοι και επιπλέον στην περιοχή δεν υπάρχει καθόλου σήμανση, με αποτέλεσμα κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή να μην μπορεί να την επισκεφθεί.

Κέρκυρα

Σε υψόμετρο 200 μέτρων στη Βόρεια Κέρκυρα είναι κτισμένο το κεφαλοχώρι Νυμφές, μέσα σε δρύες, πουρνάρια και τρεχούμενα νερά. Στο χωριό την παράσταση κλέβουν οι εντυπωσιακοί καταρράκτες. Ορμητικά νερά πέφτουν από ύψος 15 μέτρων στη χαράδρα.

 Για να φτάσει κάποιος στους Καταρράκτες Νυμφών θα πρέπει να περάσει μέσα από το χωριό και έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου θα ακολουθήσετε για 1,5χλμ έναν χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στους καταρράκτες.

Το καταπράσινο αυτό χωριό με τα κυπαρίσσια, τα πλατάνια, τις βελανιδιές, τους ελαιώνες, τις δρύες και τα πουρνάρια που δίνει την αίσθηση βουνού της Ηπείρου, είναι γεμάτο πηγές με τρεχούμενα νερά. Ιδανική εποχή για να επισκεφτείς τους καταρράκτες ανέκαθεν θεωρούνταν η άνοιξη, ωστόσο οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στο μέρος μόνο κακή επιλογή δεν θα ήταν.

Σάμος

Η Σάμος δεν έχει μόνο παραλίες και γαλάζιες θάλασσες. Στη βορειοδυτική πλευρά της Σάμου, πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο του Καρλοβάσου, στην περιοχή Ποτάμι, βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες – από τα πιο όμορφα και δημοφιλή μέρη του νησιού. Οι καταρράκτες δημιουργούνται ένα χιλιόμετρο περίπου από την εκβολή του ποταμιού της Καστανιάς. Βρίσκονται σε φαράγγι που έχει δημιουργήσει ο ποταμός, το οποίο είναι καλυμμένο με πυκνό δάσος από πλατάνια και άλλα δέντρα και φυτά.

Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες. Ο ένας έχει ύψος περίπου δύο μέτρα και ο άλλος, σχεδόν πέντε μέτρα.

photo Flickr : Kostas Limitsios

Κύθηρα

Για όσους δεν έχουν πάει στα Κύθηρα, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είναι ένα πανέμορφο νησί με πάρα πολύ ωραίες παραλίες. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει σε αυτό το νησί κάτω από την Πελοπόννησο δεν είναι οι θάλασσές του αλλά ο καταρράκτης της Νεράιδας (ή της Φόνισσας, ανάλογα πώς θέλει να το δει ο καθένας).

Περίπου 25 λεπτά μακριά από τη Χώρα, στο δυτικό τμήμα του νησιού, κρύβεται ένα μέρος μαγικό στο χωριό του Μυλοπόταμου. Ένας καταρράκτης ύψους 20 μέτρων σχηματίζει μια παραμυθένια φυσική λίμνη, με γαλαζοπράσινο χρώμα και χαμένη ανάμεσα στα μεγάλα πλατάνια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις βουτιές τους στα κρύα νερά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Flickr / Dimitris Siskopoulos

Σαμοθράκη

Αν υπάρχει ένα Instagram προφίλ που όλοι ζηλεύουμε κάθε Σεπτέμβριο είναι αυτό του φίλου μας που το καλοκαίρι του το πέρασε στη Σαμοθράκη. Βλέπεις αυτό το νησί του Θρακικού Πελάγους είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο για τις φυσικές πέτρινες πισίνες του, τους καταρράκτες του και το τοπίο του που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Και ναι, εδώ ο κανόνας λέει πως μπάνιο θα κάνεις στα ποτάμια και τις λιμνούλες του – ο ορισμός της επιστροφής στη φύση.

Στη Σαμοθράκη δεν βαριέσαι ποτέ. Στο ανατολικό τμήμα του νησιού επιβάλλεται να επισκεφθείς την Άνω Μεριά, εκεί όπου δεσπόζει ο ποταμός Φονιάς – ένας ποταμός που δημιουργεί στο διάβα του βάθρες και καταρράκτες, ανάμεσα σε τεράστια πλατάνια. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το τοπίο και στις βάθρες της Γριάς, ενώ αν θέλεις πιο extreme καταστάσεις τότε αξίζει να επισκεφθείς το φαράγγι του Κρεμαστού.

Είπαμε, στη Σαμοθράκη δεν βαριέσαι ποτέ.

πηγή