Κώστας Λάζαρης : μαρκετερί – έκθεση έργων τέχνης από ξύλο

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων  διοργανώνει την έκθεση του συμπατριώτη μας Κώστα Λάζαρη, που θα παρουσιάσει έργα τέχνης από ξύλο, φτιαγμένα με την τεχνική της «μαρκετερί». Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 700 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης  «Θεόδωρος Στάμος» και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου 2022.

Ο  Κώστας Λάζαρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Σπούδασε στην Αθήνα Μηχανολόγος –Μηχανικός, όπου και έμεινε για να εργαστεί στον ΟΤΕ . Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική, τη στιχουργική και την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών. Από το 1990 κάνει εκπομπές στον 902 Αριστερά στα FM και στο διαδικτυακό Μεταδεύτερο. Όμως, η μεγάλη του αγάπη για την τέχνη εκφράστηκε με τα εικαστικά του έργα. Τα τελευταία χρόνια  ασχολείται με την τεχνική της μαρκετερί , δίνοντάς της μια σύγχρονη,  πρωτότυπη και καλλιτεχνική διάσταση  Έχει δείξει τη δουλειά του σε πολλές εκθέσεις και τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ελλάδα.

Η τεχνική της μαρκετερί (marqueterie)

Πρόκειται για μια τεχνική που απαντάται ήδη από την αρχαία Αίγυπτο. Πέρασε στην Ευρώπη και συνεχίστηκε ως σήμερα, κυρίως ως διακοσμητική τεχνική σε έπιπλα. Χρειάζεται ακρίβεια και δεν βιομηχανοποιείται. Ψηφίδες ή κομμάτια ξύλου που  συνδέονται σαν πάζλ και εφαρμόζονται σε ξύλινη επιφάνεια με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν ένα με την επιφάνεια αυτή. Το αποτέλεσμα αποζημιώνει με την αισθητική του τελειότητα και την χειρωνακτική του αξία.

Info:

Έκθεση έργων μαρκετερί Κώστα Λάζαρη

Αίθουσα τέχνης « Θεόδωρος Στάμος» / πλατεία Μαρκά/ Λευκάδα

2-15 Ιουλίου 2022

Καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-22.00 (εκτός Κυριακής πρωί)

Επιμέλεια Χαρά Σαΐτη