Η επίσκεψη σε μουσείο αποσυμπιέζει από το άγχος: Τι δείχνει νέα έρευνα

Κι όμως, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, η επίσκεψη στα μουσεία του τόπου που επιλέξαμε ως προορισμό, έχει οπωσδήποτε θέση στο πρόγραμμα μας. Γιατί όμως, κατά καιρούς αραιώνουμε τις επισκέψεις στα μουσεία που βρίσκονται στην πόλη μας; Έρευνες μας παροτρύνουν να αποκαταστήσουμε τη σχέση μας με τα μουσεία και μάλιστα, το συντομότερο δυνατό, καθώς υπόσχονται ψυχικά οφέλη, που ούτε είχαμε φανταστεί.

Ως επισκέπτες ενός μουσείου απολαμβάνουμε την τέχνη, ερχόμαστε σε επαφή με εκθέματα και κόσμους ολόκληρους, που μας παρασύρουν πέρα από την πεζή πραγματικότητα. Πρόκειται για μια διαδικασία που διεγείρει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μας δίνει χαρά.

Μελετή που διενεργήθηκε το 2006 από τους Κλόου και Φρέντουι κατέγραψε το επίπεδο άγχους και νευρικότητας καθώς και το επίπεδο κορτιζόλης του σάλιου (φυσιολογικός δείκτης του στρες) πριν και μετά από μια επίσκεψη σε μουσείο. Η ίδια προσέγγιση επαναλήφθηκε στην τελευταία μελέτη των Καζαριάν και Λουκ, το 2019.

Ο Κλόου και ο Φρέντουι εξέτασαν 28 εργαζόμενους στον δήμο, 14 άνδρες και 14 γυναίκες, οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Γκαλερί Τέχνης Γκάιντχολ, στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος τους. Το άγχος τους μειώθηκε κατά 45% μετά την επίσκεψη, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο τους περιορίστηκαν σημαντικά.

Οι Καζαριάν και Λουκ εξέτασαν 31 επαγγελματίες, 21 γυναίκες και 10 άνδρες, που επισκέφτηκαν το Μουσείο Τεχνών Μπελέβ, στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος. Το επίπεδο άγχους μειώθηκε κατά 72%, ενώ η ένταση που αισθάνονταν περιορίστηκε κατά 28%. Τα συμπεράσματα των δύο μελετών συγκλίνουν στην πτώση των επιπέδων άγχους μετά από την περιήγηση σε ένα μουσείο..

Μια τρίτη επιστημονική προσέγγιση καταμέτρησε την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό νεαρών γυναικών, πριν και μετά από την επίσκεψή τους στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, στη Ρώμη. Έπειτα από την περιήγησή τους, η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μειώθηκε. Αυτό θεωρείται ένδειξη μείωσης του άγχους, που όπως είναι γνωστό συνδέεται με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Οι έρευνες διασταυρώνονται στο συμπέρασμα ότι η επίσκεψη σε ένα μουσείο τέχνης επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό μας. Η ξενάγηση σε μια εικαστικής έκθεση διεγείρει το κέντρο ευχαρίστησης μας. Επομένως, μια εξαιρετική ιδέα τη στιγμή που αισθανόμαστε να μας πνίγουν οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας, είναι να τρυπώσουμε έστω για λίγο σε ένα «καταφύγιο» τέχνης.

πηγή