Επιχορήγηση και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ για την Χαραμόγλειο

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων ανταποκρινόμενο στις προσκλήσεις  του ΥΠΠΟΑ  σχετικά με την αξιοποίηση των  βιβλιοθηκών και την προαγωγή της φιλαναγνωσίας, και με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου του κυρίας Χαράς Σαΐτη, αιτήθηκε και πέτυχε  την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για πολιτιστικές δράσεις στη Χαραμόγλειο Βιβλιοθήκη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του Πνευματικού Κέντρου εγκρίθηκε μεταξύ άλλων  ογδόντα τεσσάρων (84)  από όλη την επικράτεια.

Η πρόταση περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την έκδοση πρωτότυπου και συλλεκτικού  τόμου για τις συλλογές της Ειδικής Χαραμογλείου Βιβλιοθήκης, που θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά, εφήβους, ενήλικες) με φύλλα εργασίας, βιβλίο για τους εκπαιδευτικούς και πολλές άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικού και φιλαναγνωστικού ενδιαφέροντος.  Ο τόμος  θα περιλαμβάνει την αναλυτική περιγραφή των συλλογών, φωτογραφίες σπάνιου υλικού, κατάλογο των τίτλων, επιστημονικές αναλύσεις και τεκμηριώσεις. Ο τόμος θα έχει και εκπαιδευτική αξία, διότι θα συνοδεύεται από εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας και ευσύνοπτη περίληψη για τους εκπαιδευτικούς. Η πρόταση επίσης περιλαμβάνει την διοργάνωση εκθέσεως σπανίων αντικειμένων των συλλογών της Βιβλιοθήκης.

Σκοπός των δράσεων είναι η αξιοποίηση των θησαυρών της Βιβλιοθήκης, η προσβασιμότητά της στο κοινό κάθε ηλικίας και ιδιαιτέρως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης η προσβασιμότητά της σε ερευνητές-μελετητές, η ανάπτυξη δεσμών με την τοπική κοινωνία, η ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού και εκπαιδευτικών επισκέψεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε να αναδειχθούν οι συλλογές της και να ξεκινήσουν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ανανέωσής τους.

Όπως είναι γνωστό, η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της πάνω από  34.000 βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, χάρτες, αφίσες και φωτογραφίες της Λευκάδας, αποτελώντας σημαντικό κέντρο τεκμηρίωσης των κάθε μορφής Λευκαδικών ερευνών. Η Βιβλιοθήκη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 και αναγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness το 1994, ως η μεγαλύτερη Βιβλιοθήκη αποκλειστικού θέματος παγκοσμίως. Ο ιδρυτής της Αριστοτέλης Χαραμόγλης, που υπήρξε μορφή των γραμμάτων και των τεχνών, αφήνοντας το στίγμα του στην τοπική ιστορία, ξεκίνησε τη συλλογή του ήδη από το 1970. Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1984 και δωρήθηκε από τον ιδρυτή της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων.