Καρυά: Το outsider του καλοκαιριού στη Λευκάδα

Ένας ορεινός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Καρυά είναι από τα χωριά της Λευκάδας, που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Ιονίου, και όχι μόνο, γνωστό τοις πάσι για τις ονειρικές παραλίες, με τα γαλαζοπράσινα και παραδεισένια νερά τους. Το χωριό είναι ένας ορεινός προορισμός, που σε φέρνει πιο κοντά στις παραδόσεις αλλά και σε ένα φυσικό περιβάλλον πραγματικά αξιομνημόνευτο.

Στην ορεινή ενδοχώρα του νησιού, λοιπόν, και σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας (20′ με το αυτοκίνητο), συναντάται η Καρυά, το κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας. Παραδομένη στην «αγκαλιά» του καταπράσινου τοπίου του νησιού, η Καρυά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων και ξεχωρίζει στις επιλογές των επισκεπτών της τόσο για το άριστο κλίμα της όσο και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της.

Καρυά: Παραδοσιακές εικόνες στην ενδοχώρα της Λευκάδας

Παραδοσιακά, πέτρινα, διώροφα κτήρια με κεραμοσκεπές, αυλές και πεζούλες, μικρά σοκάκια και πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια, διάσπαρτα εκκλησάκια και ανεμόμυλοι συνθέτουν την όμορφη εικόνα του χωριού την οποία θα ανακαλύψετε κατά τη βόλτα σας σε αυτό. Στην κεντρική πλατεία του χωριού εκτός από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αι., θα συναντήσετε παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας και να συναναστραφείτε με τους φιλόξενους κατοίκους του.

Καρυά: Τα διασημότερα αξιοθέατα του χωριού

Η Καρυά διατηρεί ανέπαφο και ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο και την πολιτιστική της παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Το χωριό φημίζεται, επίσης, και για τα παραδοσιακά κεντήματα που ακόμη και σήμερα κεντούν οι γυναίκες του. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Άι-Γιάννη του Προδρόμου στους πρόποδες της Καρυάς, που χρονολογείται από το 1605 μ.Χ., με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα πέτρινα κελιά.

πηγή