Ποια χώρα χωρίς θάλασσα έχει τα καλύτερα νερά της Ευρώπης

Η λίμνη Achensee της Αυστρίας.

Η ποιότητα των νερών της Ευρώπης έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 85% των τοποθεσιών για κολύμπι χαρακτηρίζονται πλέον ως «εξαιρετικές».

Η ετήσια έκθεση του European Environment Agency (EEA) εξέτασε σχεδόν 22.000 σημεία κολύμβησης στα κράτη-μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία το 2021.

Το παράδοξο είναι ότι τα καλύτερα νερά για κολύμπι δεν βρίσκονται στην Ελλάδα ή σε κάποιον άλλο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Μεσογείου, αλλά σε μία χώρα χωρίς θάλασσα.

Το EEA έδωσε στην Αυστρία την πρώτη θέση, καθώς το 97,7% των νερών της χαρακτηρίζονται ως άριστα. Γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, όπως την Achensee στο Τιρόλο και την Weissensee στην Καρινθία, η Αυστρία ξεπέρασε τα μεσογειακά φαβορί.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες όπου οι 9 στις 10 τοποθεσίες κολύμβησης έλαβαν την κορυφαία βαθμολογία.

Κολύμπι: Ποια χώρα χωρίς θάλασσα έχει τα καλύτερα νερά της Ευρώπης-1

Η Μάλτα κέρδισε τη δεύτερη θέση. (φωτ.: Shutterstock)

Η Πορτογαλία βρίσκεται στη δέκατη θέση με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα.

Η Γαλλία ακολουθεί πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5%  και με κάποια απόσταση πίσω από τη Σλοβακία με 50% και την Ουγγαρία με  60,2%.

Η αξιολόγηση συντάχθηκε από το EEA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από τα λύματα και την κτηνοτροφία.

Στη συνέχεια τα νερά κρίθηκαν «άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «φτωχά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κολύμπι σε ύδατα που κατατάσσονται ως φτωχά μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, αφού στην περίπτωση κατάποσης του νερού, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι ή διάρροια.

Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «φτωχά», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν όλη την επόμενη κολυμβητική περίοδο προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Οι τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί φτωχές για πέντε συνεχόμενα χρόνια πρέπει να κλείσουν οριστικά. Αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, 8 στη Γαλλία και 2 στην Ολλανδία.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης που εγκρίθηκε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των εξαιρετικών τοποθεσιών να αυξάνεται συνεχώς από τότε. Η ποιότητα των υδάτων της Ε.Ε. είναι γενικά υψηλή, καθώς τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας του νερού πληρούνται στο 95,2% όλων των τοποθεσιών που αξιολογήθηκαν.

Τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης 

1. Αυστρία (97,7%)

2. Μάλτα (96,6%)

3. Ελλάδα (95,8%)

4. Κροατία (95,7%)

5. Κύπρος (93,3%)

6. Δανία (91,9%)

7. Γερμανία (90,4%)

8. Βουλγαρία (89,8%)

9. Λιθουανία (89,2%)

10. Πορτογαλία (88,5%).

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Πηγή