ETC | Ετήσια αύξηση 33,6% στα ταξίδια των Αμερικανών στην Ευρώπη μέχρι το 2026 – πώς θα εξελιχθούν οι διεθνείς αφίξεις

Tα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως το 2022, ενώ οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη προβλέπεται να είναι 30% χαμηλότερες από τον όγκο του 2019, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, τα διεθνή ταξίδια στην γηραιά ήπειρο δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2019 έως το 2025.

Εξαίρεση θα είναι τα ταξίδια από ΗΠΑ στην Ευρώπη, με πρόβλεψη για μέση ετήσια αύξηση από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη της τάξης του 33,6% την πενταετία 2021-2026.

Φέτος, το 2022, η Δυτική Ευρώπη αναμένεται να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, αν και θα παραμείνει 24% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Λόγω της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, η ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης μετατίθεται για το 2025.

Η τριμηνιαία έκθεση «European Tourism Trends & Prospects» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων προβλέπει ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα επιδείξει ανθεκτικότητα εν μέσω κινδύνων σε πολλαπλά μέτωπα. Η έκθεση παρακολουθεί τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19, καθώς και τις τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές αντίξοες συνθήκες και αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Στο α’ τρίμηνο του 2002, στους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως αναφέρεται, οι αφίξεις κατά μέσο όρο ήταν 43% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 το αντίστοιχο τρίμηνο, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι του -60% το α’ τρίμηνο του 2021. Τις καλύτερες επιδόσεις αυτό το τρίμηνο στην Ευρώπη, έναντι του 2019, είχαν η Σερβία (-11%) και η Τουρκία (-12%). Άλλοι προορισμοί που ανακάμπτουν με ταχύτερο ρυθμό με βάση τα στοιχεία Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022 είναι η Βουλγαρία (-18%), η Αυστρία (-33%), η Ισπανία και το Μονακό (και οι δύο προορισμοί ήταν στο -34%) και η Κροατία (-37%).

Σε δηλώσεις του ο Luís Araújo, Πρόεδρος της ETC, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τουρισμού, που έμαθε να  αντιμετωπίζει αβεβαιότητες και προκλήσεις, ζητώντας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεχίσουν να παρέχουν επαρκή και έγκαιρη οικονομική βοήθεια και άλλη υποστήριξη στον τομέα, ειδικά σε προορισμούς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός πλέον δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των ταξιδιωτών, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποσύρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, η Δυτική Ευρώπη προβλέπεται να είναι η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως φέτος, αν και 24% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Μοχλός ανάκαμψης τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης 

Οι αφίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση φέτος στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνεται, η μέση ετήσια αύξηση από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αναμένεται να είναι 33,6% την πενταετία 2021-2026, με την ταχύτερη αύξηση να παρατηρείται στη Βόρεια Ευρώπη (+41,5%). Τα υπερατλαντικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς της ανάκαμψης του ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού τομέα το 2022.

Αντίθετα, δεν φαίνεται ανάκαμψη στα ταξίδια των Κινέζων, λόγω των αυστηρών lockdown για την καταστολή της εξάπλωσης του ιού.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξερχόμενων ταξιδιών και από τις δύο χώρες. Βραχυπρόθεσμα, οι γειτονικές χώρες και εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία και την Ουκρανία ως αγορές πηγής άντλησης τουριστών θα επηρεαστούν περισσότερο. Η ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης μετατίθεται για το 2025 λόγω της σύγκρουσης, με τις αφίξεις να προβλέπονται τώρα να είναι 43% χαμηλότερες το 2022 σε σύγκριση με το 2019.

Ο αντίκτυπος του πολέμου θα μπορούσε να βλάψει κυρίως προορισμούς όπως η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Λετονία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λιθουανία, όπου οι Ρώσοι αποτελούσαν τουλάχιστον το 10% των συνολικών εισερχόμενων ταξιδιών το 2019. Πέρα από τις επιπτώσεις των αφίξεων, οι Ρώσοι τουρίστες είχαν υψηλές ταξιδιωτικές δαπάνες, κάτι που θα επηρεάσει τα τουριστικά έσοδα σε αυτούς τους προορισμούς. Το 2019, οι ρωσικές δαπάνες συνέβαλαν στο 34% των συνολικών τουριστικών εσόδων στο Μαυροβούνιο, στο 25% στην Κύπρο και στο 16% στη Λετονία. Συνολικά, δεν αναμένεται άμεση ανάκαμψη για χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον ρωσικό τουρισμό βραχυπρόθεσμα.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις των μειωμένων ταξιδιών τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία, η σύγκρουση έχει δημιουργήσει άλλα προβλήματα στον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τομέα. Η πληθωριστική επίδραση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα συνεχίσει να επιδεινώνει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών και μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων φέτος. Άλλα αυξανόμενα κόστη, όπως τα τρόφιμα, μπορεί να ωθήσουν σε σημαντική μείωση της ζήτησης των καταναλωτών και να επηρεάσουν περαιτέρω τα ταξίδια σε μια σειρά αγορών. Επιπλέον, το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας για τους περισσότερους αερομεταφορείς της Δυτικής Ευρώπης θα επηρεάσει την αεροπορική σύνδεση Ευρώπης-Ασίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MMGY Travel Intelligence, οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στην Ευρώπη το 2022, επιλέγοντας, ωστόσο, χώρες που απέχουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή