Βρετανικός τουρισμός: Μεσογειακή υπερδύναμη στις αεροπορικές θέσεις η Ισπανία το 2022 – Αύξηση 24% για Ελλάδα έναντι του 2019

Πηγή φωτό: Pixabay

Από τη Χριστίνα Λαϊνοπούλου

Tριπλάσιος αριθμός αεροπορικών θέσεων σε σχέση με τον ανταγωνισμό (την Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία) έχει προγραμματιστεί από την αγορά του Ην. Βασιλείου για την Ισπανία για το καλοκαίρι του 2022, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση «Market Trends Report» που συνέταξε ο Εθνικός Τουριστικός Οργανισμός της Ισπανίας, Turespaña.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων για την Ισπανία (λίγο επάνω από τα 14 εκατ.) μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όμως εάν συγκριθεί με τα επίπεδα του 2019 (προσέγγιζαν τα 16 εκατ.) παρουσιάζει μείωση της τάξης του 7%.

Αντίθετα, οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για Ελλάδα για το 2022 (πάνω από 4 εκατ.), παρουσιάζουν αύξηση κατά 24,1% έναντι των αντίστοιχων επιπέδων του 2019, ενώ η αύξηση αυτή για την Τουρκία διαμορφώνεται στο +34%.

Η έκθεση επισημαίνει ότι αυτά τα δεδομένα παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από την «ξεκάθαρη δέσμευση» ορισμένων τουρ οπερέιτορ όπως η TUI για τους προορισμούς αυτούς. Επιπλέον,  στην περίπτωση της Τουρκίας, ακόμη και της Αιγύπτου, τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν στην ανάκαμψη τμήματος της χωρητικότητας που είχε κατευθυνθεί στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των κρίσεων σε αυτές τις περιοχές.

Η Ισπανία είναι επίσης πρώτη στις αναζητήσεις στη Google, που πραγματοποιούνται από το Ην. Βασίλειο για υπηρεσίες διαμονής, συγκεντρώνοντας μερίδιο 25%, ενώ τα αντίστοιχα μερίδια της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι 7%, 5,5% και 5,2% αντίστοιχα.

Η Turespaña διευκρινίζει ότι αυτή η ξεκάθαρη κυριαρχία της Ισπανίας εξηγείται από τη «σημαντική παρουσία» των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, όπως οι Ryanair, easyJet και jet2.com, στη βρετανική αγορά, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τη μισή χωρητικότητα που προσφέρεται για την Ισπανία.

Πηγή